Ministrul Economiei: Oltchim îşi va relua activitatea în 30 de zile. Salariile vor fi plătite din încasarea datoriilor

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.

266 afișări
Imaginea articolului Ministrul Economiei: Oltchim îşi va relua activitatea în 30 de zile. Salariile vor fi plătite din încasarea datoriilor

Ministrul Economiei: Oltchim îşi va relua activitatea în 30 de zile. Salariile vor fi plătite din încasarea datoriilor (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Vineri am semnat o scrisoare către Comisia Europeană în care am înştiinţat că dorim să acordăm un ajutor de salvare pentru reluarea activităţii la Oltchim. Noi putem să acordăm un ajutor de salvare sub formă de împrumut pe termen de şase luni la dobânda pieţei pentru repornirea activităţii combinatului. Suma pe care statul o poate avansa va rezulta şi din negocierea cu băncile creditoare, astfel încât să ştim şi ele cu ce sume vor veni la finanţare. (...) Noi sperăm ca în maxim o lună de zile să repornim combinatul", a afirmat Chiţoiu.

Potrivit lui Chiţoiu, luni are loc o întâlnire cu băncile creditoare ale combinatului chimic din Vâlcea, în vederea găsirii unei soluţii pentru repornirea combinatului.

Totodată, una dintre băncile creditoare a blocat conturile Oltchim, dar urmează să ridice sancţiunea după discuţiile cu reprezentanţii statului.

"O bancă a blocat conturile, că era normal să-şi recupereze ratele la credit, dar din discuţiile pe care le-am purtat cu banca respectivă urmează să fie deblocate conturile", a continuat ministrul.

Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar salariile angajaţilor nu au fost achitate integral.

Chiţoiu a precizat că salariile vor fi plătite parţial pe măsură ce combinatul va recupera sume de la debitorii combinatului.

"Achităm salarii parţiale în fiecare săptămână pe măsură ce recuperăm din debitele, din creanţele Oltchim de la debitori, şi de asemenea în momentul în care avem capitalul de lucru integral, atunci vom achita integral salariile restante", a continuat Chiţoiu.

Întrebat dacă intrarea în insolvenţă ar putea fi o soluţie pentru Oltchim, Chiţoiu a răspuns afirmativ, dar a afirmat că Ministerul Economiei este în primul rând interesat ca Oltchim să îşi reia producţia.

"Aia (insolvenţa - n.r.) ar fi o soluţie, dar încă nu ne-am pronunţat asupra soluţiei care va urma în perioada imediat următoare la Oltchim, pe noi ne interesează să repornim activitatea la Oltchim", a mai spus ministrul Economiei.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.

Comitetul îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda Oltchim un împrumut mai mic de 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul.

El a explicat să un împrumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de aşteptare a răspunsului din partea CE de şase luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici