Loteria renegociează contractul cu furnizorul telecom, unde a intrat ca acţionar fratele lui Ghiţă

Fratele omului de afaceri Sebastian Ghiţă, Alexandru Ghiţă, a preluat indirect 25% din capitalul social al Grupul Industrial GIR, operator telecom al cărui contract cu Loteria Română, în valoare de 17,3 milioane euro, va fi renegociat după ce a fost menţionat în raportul Curţii de Conturi pe 2011.

Urmărește
1313 afișări
Imaginea articolului Loteria renegociează contractul cu furnizorul telecom, unde a intrat ca acţionar fratele lui Ghiţă

Loteria renegociează contractul cu furnizorul telecom, unde a intrat ca acţionar fratele lui Ghiţă (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Alexandru Ghiţă controlează 67,12% din capitalul social 2K Telecom, companie care a încheiat în 2009 contracte de aproape 140 milioane de lei fără TVA cu Ministerul Administraţiei şi Internelor. Din acţionariatul 2K Telecom mai fac parte Vasile Radu - 24,83% şi Vasile Domente - 8,05%, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Înfiinţată în anul 2000, 2K Telecom şi-a început activitatea în domeniul telecom ca furnizor de servicii de acces la Internet.

Operatorul a devenit membru al grupului Asesoft în 2005, care la acea vreme era controlat în proporţie de 50% de omul de afaceri şi deputatul Sebastian Ghiţă.

Afacerile 2K Telecom au însumat 59,9 milioane de lei în 2011, de la 46,4 milioane de lei în urmă cu un an.

La finele anului trecut, acţionarii Grupul Industrial GIR au hotărât majorarea capitalului social cu 100.000 lei, operaţiune însoţită de emiterea unui număr de 10.000 de titluri cu o valoare nominală de 10 lei/acţiune, care au fost achiziţionate integral de Wanika Establishment, o societate cu sediul în Vaduz (Liechtenstein).

Totodată, acţionarii Vlad Constantinescu, Ovidiu Prisecari şi Georgeta Constantinescu au cesionat un număr de 5.000 de acţiuni către 2K Telecom, care reprezintă 25% din capitalul GIR.

De asemenea, Vlad Constantinescu a cedat 200 de acţiuni unui alt acţionar al operatorului, Cristian Călinescu.

Potrivit datelor Registrului Comerţului, Wanika Establishment are o cotă de 50% în acţionariatul GIR, 2K Telecom - 25%, Cristian Călinescu - 16,285%, Alexandru Paul Cîrstea - 7% şi Marianna Simona Sârbu - 1,715%.

Anterior, Cristian Călinescu deţinea 30,57%, Ovidiu Prisecari - 20,5%, Georgeta Constantinescu - 20,5%, Paul Alexandru Cîrstea - 14%, Vlad Constantinescu - 11% şi Marianna Simona Sârbu - 3,43%.

La solicitarea MEDIAFAX, reprezentanţii Grupul Industrial GIR au afirmat că Wanika Establishment este o societate de investiţii financiare.

"Vlad Constantinescu, Ovidiu Prisecari şi Georgeta Constantinescu au ieşit din acţionariatul Grupul Industrial GIR din motive personale. Planurile Wanika Establishment şi 2K Telecom în privinţa viitorului Grupul Industrial GIR vizează continuarea activităţii în domeniul telecomunicaţiilor", potrivit răspunsului transmis de companie.

Întrebat dacă 2K Telecom a intrat în acţionariatul GIR, Alexandru Ghiţă a spus că "a fost o intenţie, dar am renunţat la tranzacţie". Datele transmise de GIR şi cele de la Registrul Comerţului infirmă declaraţia lui Ghiţă. Ulterior, Ghiţă nu a mai răspuns la solicitările MEDIAFAX.

Înfiinţat în anul 1992, Grupul Industrial GIR desfăşoară activităţi de telecomunicaţii prin reţele fără cablu (exculsiv prin satelit) şi a consemnat o cifră de afaceri de 30,9 milioane de lei în 2011, în creştere cu 48% faţă de anul precedent, iar profitul net s-a triplat, la 6,6 milioane de lei.

În prima parte a anului 2011, Loteria Română a atribuit GIR, lider în asocierea cu Vodafone România, un contract de 17,3 milioane de euro pe o perioadă de patru ani, pentru furnizarea unui sistem de comunicaţii. GIR a fost singurul ofertant în cadrul licitaţiei.

"În prezent, conducerea Loteriei Române a demarat procedurile privind renegocierea contractului la care faceţi referire. După finalizarea renegocierii vă vom comunica rezultatele acesteia", se arată într-un răspuns al Loteriei la solicitarea MEDIAFX.

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2011 spune că operatorul de jocuri de noroc a majorat în mod nejustificat valoarea estimată a investiţiei cu 50%, respectiv cu 4,05 milioane de euro, la 12,21 milioane de euro.

"Loteria nu a justificat necesitatea suplimentării atât a serviciilor solicitate, cât şi a numărului de locaţii în care se vor furniza serviciile (în creştere cu 89,4%, de la 1.118 la 2.160 locaţii). Pentru determinarea valorii estimate în lei a investiţiei, Loteria a utilizat în mod deliberat un curs valutar supraevaluat de 4,7 lei pentru un euro, în condiţiile în care în documentaţia de atribuire s-a solicitat ca valoarea ofertată exprimată în lei să fie determinată în echivalent euro la cursul mediu al pieţei valutare, calculat de BNR pentru decembrie 2010, respectiv 4,2925 lei. Procedând în acest mod, Loteria a majorat artificial cu 4,9 milioane de lei valoarea estimată a investiţiei, cu scopul vădit de a supraevalua valoarea contractului care urma să fie atribuit", se arată în documentul Curţii de Conturi.

De asemenea, datorită clauzelor contractuale defavorabile companiei, prevăzute în contractul încheiat cu GIR, Loteria nu a putut suspenda serviciile de comunicaţii nefolosite, generând costuri nejustificate de 6,92 milioane de lei, cu efecte negative asupra eficienţei utilizării fondurilor companiei.

"Până la data de 18 iunie 2012, Loteria a achiziţionat echipamente şi servicii la o valoare mai mare cu 244,71%, respectiv 11,45 milioane de lei (TVA inclusă), faţă de valoarea la care au fost achiziţionate de GIR de la societăţile furnizoare", se mai spune în raport.

Datele www.e-licitatie.ro arată că la finele anului 2009, Ministerul Administraţiei şi Internelor a atribuit 2K Telecom două contracte a căror valoare cumulată se ridică 137,2 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii VPN şi sisteme de informare şi servere.

De asemenea, GIR şi Poşta Română au încheiat, la începutul anului 2009, un contract pe patru ani în valoare de 32,1 milioane de euro pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii, transmisii de date şi voce. Contractul a încetat în luna noiembrie a anului trecut, potrivit Poştei.

GIR a fost implicată în perioada 2003-2006 în acţio­na­ria­tul POSTele­com, proiectul eşuat al unui ope­­rator de comunicaţii deţinut în prin­cipal de Poşta Română şi investitori chi­­nezi, care ar fi trebuit să concureze Rom­­telecom.

Anul trecut, 2K Telecom a câştigat, în urma unei licitaţii organizată de ANCOM, două blocuri de 15 MHz în banda de frecvenţe de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029, pentru care va plăti 6,6 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici