Mario Draghi: Banca Centrală Europeană va face tot ce va fi nevoie pentru susţinerea inflaţiei

Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să se folosească de toate instrumentele de care dispune pentru combaterea inflaţiei scăzute, a declarat preşedintele Mario Draghi, sugerând o probabilitate ridicată pentru adoptarea unor noi măsuri de stimulare la şedinţa din decembrie a conducerii.

511 afișări
Imaginea articolului Mario Draghi: Banca Centrală Europeană va face tot ce va fi nevoie pentru susţinerea inflaţiei

Mario Draghi: Banca Centrală Europeană va face tot ce va fi nevoie pentru susţinerea inflaţiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-un discurs susţinut la o conferinţă bancară, Draghi s-a referit în mod specific la dobânda la depozite acordată băncilor de BCE, care este deja negativă, un indiciu că rata ar putea fi redusă mai mult la şedinţa din decembrie a băncii, relatează MarketWatch.

Draghi a subliniat soliditatea programului de achiziţii de obligaţiuni al BCE, semnal că extinderea acestuia ar putea fi parte a unui nou pachet de măsuri de stimulare.

Dacă vom conchide că riscurile pentru stabilitatea preţurilor pe termen mediu sunt de încetinire a inflaţiei, vom acţiona folosind toate instrumentele avute la dispoziţie în cadrul mandatului nostru”, afirmă Draghi.

Comentariile lui Draghi, susţinute şi de alţi oficiali ai instituţiei, arată sprijinul de la nivelul conducerii pentru extinderea programului de suplimentare a lichidităţilor din piaţă şi de reducere a dobânzii acordate pentru depozitele băncilor la BCE.

În cadrul prgramului lansat în luna martie, BCE cumpără obligaţiuni de 60 de miliarde de euro pe lună, majoritatea emise de guverne. Programul este prevăzut să se desfăşoare până în septembrie 2016, dar mulţi analişti se aşteaptă ca BCE să continue achiziţiile şi după data respectivă.

Ţinta de inflaţia a BCE este de aproape 2% pe an, dar indicatorul a stagnat în octombrie. Banca anticipează că inflaţia medie va atinge 1,7% în 2017. BCE urmează să publice noi estimări privind inflaţia şi creşterea economică a zonei euro săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici