Maşinile care trebuiau casate în Germania, vândute în Europa de Est şi Africa

Circa 50.000 de maşini care trebuia să fie casate în Germania, prin programul de înnoire a parcului auto, au ajuns să fie vândute în ţări din Europa de Est şi Africa, prin intermediul unei reţele infracţionale, informează Financial Times.

485 afișări
Imaginea articolului Maşinile care trebuiau casate în Germania, vândute în Europa de Est şi Africa

Maşinile care trebuiau casate în Germania, vândute în Europa de Est şi Africa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Programul "Rabla" din Germania a reuşit, teoretic, să scoată din uz şi să caseze circa 1,7 milioane de maşini mai vechi de nouă ani, însă serviciul de cercetare al infracţionalităţii (BDK) din cadrul Poliţiei a anunţat că 5-10% dintre automobile au ajuns să fie exportate, deşi figurau ca fiind maşini casate.

Vicepreşedintele BDK Wilfried Albishausen a declarat că programul de înnoire a parcului auto a fost introdus fără ca autorităţile să ţină cont de faptul că reţelele de crimă organizată deţin metode de procura maşini destinate casării şi de a le exporta.

Agenţia guvernamentală Bafa, care gestionează programul de înnoire a parcului auto, s-a arătat surprinsă de cifrele avansate de BDK şi susţine că nu a ştiut de amploarea ilegalităţilor.

"Poliţia ne-a alertat pentru câteva cazuri", a declarat purtătorul de cuvânt al Bafa.

Ministrul de finanţe din Germania, Peer Steinbrück, a promis că va demara o anchetă în acest caz.

În Germania prima de casare este 2.500 de euro, iar programul "Rabla" local a reuşit să crească vânzările de maşini noi cu 30% la şapte luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în pofida crizei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici