Medvedev caută inspiraţie pentru relansarea economiei Rusiei în Silicon Valley

"Titanii" americani ai industriei high-tech se vor întâlni miercuri cu o provocare neobişnuită, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, urmând să viziteze Silicon Valley în căutare de idei şi modele pentru relansarea economiei ruseşti.

30 afișări
Imaginea articolului Medvedev caută inspiraţie pentru relansarea economiei Rusiei în Silicon Valley

Dmitri Medvedev şi guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medvedev va face un tur de forţă în Silicon Valley, "leagănul" industriei IT, regiune considerată de preşedintele rus un model "foarte interesant", care ar putea fi urmat şi de Rusia.

După mai mult de un deceniu de liberalizare relativă, economia Rusiei este încă împotmolită în dependenţa de resursele energetice şi se bazează pe exporturile de gaze naturale către Europa şi de petrol către întreaga lume.

Medvedev caută acum noi zone în care Rusia s-ar putea dezvolta.

Printre priorităţile care trebuie abordate de guvernul de la Moscova este îmbunătăţirea legislaţiei pentru protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, condiţie cheie în eforturile Rusiei de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Subiectul va fi cu siguranţă dezbătut în cadrul întâlnirii dintre Medvedev şi preşedintele american Barack Obama programată pentru sfârşitul acestei săptămâni la Washington, potrivit unor surse din cadrul administraţiei SUA.

"Ruşii vor fi nevoiţi să parcurgă paşi practici, la fel ca orice alt membru în devenire al OMC", a afirmat oficialul citat.

Relaţia dintre Rusia şi Statele Unite s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimul deceniu, însă această apropiere nu asigură în totalitate părţii ruse statutul de membru al OMC, notează Reuters.

"Nu este vorba de un favor către noi sau către OMC. Este în primul rând în interesul protejării producţiei inelectuale, inovaţiei care iese din industria rusă", a adăugat reprezentantul Casei Albe.

În Silicon Valley, Medvedev îi va vizita pe directorul general al Apple, Steve Jobs, pe CEO-ul Cisco Systems, John Chambers, şi pe şefii Twitter Inc, Evan Willians şi Biz Stone.

Preşedintele Rusiei, care va încheia ziua de miercuri cu un discurs la Universitatea Stanford, descrie Silicon Valley drept "un loc unde poţi învăţa lecţii despre modernizare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici