Meleşcanu: Fondurile de coeziune şi politica agricolă comună, priorităţile României în bugetul UE după Brexit

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a susţinut, luni, că priorităţile României în ceea ce priveşte bugetul Uniunii Europene după ieşirea Marii Britanii sunt fondurile de coeziune şi politica agricolă comună.

253 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Fondurile de coeziune şi politica agricolă comună, priorităţile României în bugetul UE după Brexit

Meleşcanu: Fondurile de coeziune şi politica agricolă comună, priorităţile României în bugetul UE după Brexit

„În materie de finanţare şi din punctul nostru de vedere vreau să vă spun foarte direct şi categoric că, pentru noi, principalele priorităţi sunt fondurile de coeziune şi politica agricolă comună. Din acest punct de vedere, vom avea ca priorităţi aceste elemente. E greu acum să vă spun cum se va finaliza acest proces. Vreau să vă asigur că la nivelul colegilor care sunt cu adevărat experţi în UE, spre deosebire de noi, există un proces de consultări foarte serios cu alte ţări membre şi vă asigur că vom face tot ceea ce ne stă în putere pentru ca viitorul buget (al Uniunii Europene – n.r), chiar dacă nu va fi poate la acelaşi nivel ca precedentele, va asigura temele fundamentale care ţin de creşterea integrităţii, integrării la nivelul Uniunii Europene şi de construcţie a unei Uniuni Europene puternice şi incluzive pentru toţi membrii săi”, a susţinut Meleşcanu, prezent la conferinţa de lansare a Preşedinţiei bulgare a Consiliului UE.

Mnistrul de Externe a identificat trei posibilităţi de rezolvare a problemei bugetului Uniunii Europene în contextul Brexit.

„În mod evident, problema sprijinului financiar pe care Uniunea Europeană îl va avea în perioada următoare este afectat de ieşirea Marii Britanii din Uniunea. Din datele pe care le am eu, aproximativ 14% din bugetul UE era finanţat de către Marea Britanie. Evident că în contextul acestei retrageri, există o preocupare foarte solidă în interiorul UE în legătură cu modul în care acest handicap poate fi depăşit. O posibilitate, sigur, este posibilitatea creşterii contribuţiilor ţărilor membre ale UE. Vreau să fiu sincer cu dumneavoastră şi să vă spun că nu există un entuziasm delirant pentru această soluţie, deşi în mod concret va trebui să ne gândim foarte serios la această soluţie”, a precizat Meleşcanu.

Ministrul de Externe a spus că a doua soluţie este creşterea prelevărilor din TVA care revine UE.

„Cea de a treia posibilitate este de a ne concentra mult mai serios asupra problemelor prioritare ale UE în materie de finanţare”, a adăugat Teodor Meleşcanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici