Merkel: Grecia nu va primi ajutor financiar decât dacă zona euro va fi în pericol

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări, vineri, că Grecia nu va primi ajutor financiar decât dacă stabilitatea zonei euro va fi în pericol şi după ce Atena va prezenta "un program economic credibil".

36 afișări
Imaginea articolului Merkel: Grecia nu va primi ajutor financiar decât dacă zona euro va fi în pericol

Merkel: Grecia nu va primi ajutor financiar decât dacă zona euro va fi în pericol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce guvernul elen a cerut oficial sprijin financiar din partea UE şi a FMI, Merkel a susţinut o scurtă alocuţiune în care a impus anumite condiţii, chiar dacă autorităţile greceşti şi alte ţări europene consideră că ajutorul este aproape dat.

"Când va fi prezentat un plan economic, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI vor determina dacă situaţia stabilităţii zonei euro impune acordarea de sprijin Greciei", a spus cancelarul.

Merkel a insistat asupra necesităţii ca Grecia să respecte "condiţii stricte", sub forma unui program economic credibil în vederea reducerii deficitului bugetar uriaş.

"Nu este posibil, în prezent, să dăm informaţii privind natura şi valoarea ajutorului care va fi furnizat Greciei", a mai spus cancelarul.

Ea a arătat că decizia va fi posibilă doar după prezentarea programului, în câteva zile, şi a precizat că a avut o discuţie telefonică cu omologul grec Georges Papandreou.

Germania va avea cea mai mare contribuţie la ajutorul destinat Greciei, participarea europeană, prin credite bilaterale, urmând să fie în acest an de circa 30 de miliarde de euro.

Opinia publică din Germania este în mare parte ostilă planului de salvare a Greciei, iar guvernul Merkel s-a opus mult timp programului.

Premierul grec, George Papandreou, a cerut vineri activarea mecanismului de ajutor în valoare de 45 de miliarde de euro stabilit de UE şi FMI, subliniind că această măsură reprezintă o necesitate naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici