Ministerul Energiei va plăti despăgubiri de 15 milioane de lei pentru deschiderea unei exploatări de lignit

Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri va plăti despăgubiri în valoare de 15,1 milioane de lei (3,4 milioane de euro) pentru exproprierea unor terenuri şi imobile necesare unei investiţii a Complexului Energetic Oltenia pentru extracţia de lignit.

308 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei va plăti despăgubiri de 15 milioane de lei pentru deschiderea unei exploatări de lignit

Ministerul Energiei va plăti despăgubiri de 15 milioane de lei pentru deschiderea unei exploatări de lignit (Imagine:Arhiva Mediafax Foto / Silviu Matei)

Din totalul despăgubirilor, în cursul acestui an vor fi plătite 4,5 milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Noua exploatare minieră, denumită Jilţ Nord, ar urma să asigure o producţie anuală de 4,5 milioane tone de lignit şi este situată în judeţul Gorj, pe teritoriul comunelor Mătăsari şi Fărcăşeşti.

Fondurile pentru despăgubiri sunt asigurate de la bugetul de stat, care le transferă Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, acţionarul majoritar al producătorului de cărbune şi electricitate Complexul Energetic Oltenia.

Potrivit notei de fundamentare, derularea acestei investiţii ar "securiza" 775 locuri de muncă şi va contribui la scăderea preţului electricităţii plătit de către consumatorii finali.

Complexul Energetic Oltenia produce a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu.

Compania produce 95% din lignitul României şi poate genera până la 30% din consumul intern de energie electrică. Compania are aproape 19.000 de angajaţi.

Preşedintele Directoralului companiei, Laurenţiu Ciurel, a declarat, în februarie, că pentru acest an este programată o reducere a salariilor cu 2,3%, iar de la 1 martie vor disponibilizaţi aproximativ 3.000 de angajaţi.

Câţiva angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia au intrat joi în greva foamei, iar alţii s-au blocat în subteran şi au solicitat demiterea lui Ciurel. Minerii au decis vineri să suspende protestele, după ce au ajuns la o înţelegere cu administraţia privind încheierea urgentă a unui contract colectiv de muncă şi patru salarii compensatorii.

Fondul Monetar Internaţional cere Guvernului să restructureze compania, măsură care presupune şi disponibilizări de personal.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirma în luna februarie că statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia şi Huneadoara, aflate într-o situaţie dificilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici