Ministerul Finanţelor a decis completarea Codului Fiscal şi a Legii contabilităţii

Ministerul Finaţelor a lansat joi un proiect de modificare şi completare a Codului Fiscal şi a Legii contabilităţii. Printre propuneri se află depunerea declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică până la data de 15 martie 2021, inclusiv.

2510 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor a decis completarea Codului Fiscal şi a Legii contabilităţii

Ministerul Finanţelor a decis completarea Codului Fiscal şi a Legii contabilităţii

Dintre măsurile propuse spre adoptare, Ministerul Finaţelor menţionează:

Revizuirea sferei de aplicare a nedeductibilităţii cheltuielilor înregistrate de contribuabilii plătitori de impozit pe profit ca urmare a unor tranzacţii efectuate cu o persoană situată într-un stat care este inclus în Lista jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. Măsura este corelată cu modul de implementare a măsurilor defensive de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Clarificarea modului de determinare a ponderii cifrei de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii în cifra de afaceri totală, în cazul entităţilor care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor atât pe teritoriul României cât şi în străinătate. Prin modificare se clarifică modul de stabilire a indicatorului cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii care cuprinde numai veniturile din activitatea desfăşurată pe teritoriul României, precum şi a indicatorului cifra de afaceri totală care cuprinde atât veniturile din activitatea desfăşurată pe teritoriul României, cât şi în afara României.

Clarificarea şi reglementarea explicită a regimului fiscal aplicabil valorii nominale a tichetelor cadou primite de persoanele fizice care obţin venituri de natura salariala. În acest sens se precizeaza tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate persoanelor fizice de către angajatori/plătitori, în afara evenimentelor mentionate explicit de Codul fiscal;

Clarificarea tratamentului fiscal aplicabil avantajelor de natură salarială neimpozabile şi care nu se cuprind în baza de calcul al contribuţiilor sociale în cazul celor primite în baza unor legi speciale şi/sau finanţate din buget. Măsura vizează neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul al contribuţiilor sociale a contravalorii serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului de odihnă, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora acordate de angajator, în măsura în care valoarea totală, într-un an fiscal, nu depăşeşte nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.

Se propune pentru anul 2021 ca termenul de depunere a declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale să fie până la data de 15 martie 2021, inclusiv. În cadrul aceluiaşi termen se propune pentru asociatul desemnat obligaţia transmiterii către fiecare membru asociat a informaţiilor referitoare la venitul impozabil/venitul net/pierderea ce îi revine corespunzător cotei de distribuire din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii sau corespunzător cotei de participare, conform contractului de asociere, după caz.

Reglementarea cadrului de aplicare a sistemului TVA la încasare în noile condiţii prevăzute de Legea nr. 296/2020, respectiv prin raportare la noul plafon de 4.500.000 lei şi cu posibilitatea exercitării opţiunii pentru aplicarea sistemului oricând în cursul anului, prin modificarea corespunzătoare a articolelor din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care fac trimitere la vechiul plafon.
Măsura elimină neclarităţile prevederilor legale pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.

Menţionarea expresă în aria de aplicabilitate a prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991 a unor categorii de entităţi. Această măsură asigură corelarea cu prevederile Codului fiscal, prin cuprinderea în aria de aplicabilitate a prevederilor legii contabilităţii a persoanelelor juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România, precum şi persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.

Reglementarea, la nivelul legii contabilităţii, a categoriilor de informaţii care au caracter public, precum şi a condiţiilor în care Ministerul Finanţelor poate încheia protocoale având ca obiect transmiterea unor asemenea informaţii. Această măsură are în vedere operaţionalizarea transmiterii de către Ministerul Finanţelor a unor date cuprinse în situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale existente în baza de date a ministerului, în baza unor protocoale de colaborare.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finanţelor, la rubrica transparenţă decizională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici