Ministerul Turismului: Fără tichetele de vacanţă, turismul românesc ar fi scăzut în 2009

Circulaţia turistică din România ar fi scăzut cu 15-20% în anul 2009, pe fondul crizei economice mondiale, dacă nu s-ar fi introdus tichetele de vacanţă, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă prin care au fost aprobate tichetele de vacanţă, elaborată de Ministerul Turismului.

28 afișări
Imaginea articolului Ministerul Turismului: Fără tichetele de vacanţă, turismul românesc ar fi scăzut în 2009

Fără tichetele de vacanţă, turismul românesc ar fi scăzut în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

"În cazul în care nu se va adopta în regim de urgenţă proiectul de act normativ, se apreciază că circulaţia turistică în România va scădea cu circa 15-20% în cursul anului 2009, ca urmare a efectelor crizei financiare şi a scăderii bugetelor de călătorie, iar călătoriile şi vacanţele scurte, precum şi vacanţele în scop de tratament, se vor orienta cu precădere spre ţările vecine, în special Ungaria şi Bulgaria", se arată în nota de fundamentare.

Potrivit Ministerului Turismului, din cauza efectelor crizei economice, bugetele de călătorie vor scădea în acest an şi "este probabilă o creştere a preţurilor la biletele de avion", ceea ce va genera creşteri de preţuri în cazul călătoriilor pentru destinaţiile externe.

În actul normativ se mai arată că introducerea tichetelor de vacanţă este o măsură urgentă şi datorită faptului că o mare parte din vacanţele în pensiunile turistice şi unităţile hoteliere mici sunt nefiscalizate, iar sistemul tichetelor prevede ca orice plată către unităţile prestatoare se va face doar prin intermediul societăţilor bancare.

Aceasta va impilca fiscalizarea unui "mare număr" de vacanţe care, în prezent, nu contribuie la bugetul de stat.

Potrvit sursei citate, un număr mare de unităţi hoteliere nu sunt autorizate de către Ministerul Turismului şi nu pot fi controlate din punct de vedere fiscal.

"Tichetele de vacanţă pot fi acceptate numai de operatori economici autorizaţi, ceea ce îi va determina pe aceştia să îşi solicite autorizarea, pentru a intra în sistem", se mai arată în nota de fundamentare.

Tichetele de vacanţă, introduse de Guvern începând cu acest an, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată la jumătatea lunii februarie, pot fi acordate doar de către angajatorii care în anul fiscal anterior au obţinut profit.

Citeşte şi:

Tichetele de vacanţă, condiţionate de profitul firmei

Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de vacanţă

Udrea: Vom închide hotelurile care nu respectă standardele

Şi preoţii vor beneficia de tichete de vacanţă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici