Ministrul Agriculturii: România va începe să exporte carne de porc şi de pasăre

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, la o întâlnire cu fermierii, că România va începe să exporte carne de porc şi de pasăre.

32 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii: România va începe să exporte carne de porc şi de pasăre

Ministrul Agriculturii: România va începe să exporte carne de porc şi de pasăre (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"În sectorul porcin, suntem în situaţia de a putea reintra în perioada următoare pe piaţa externă. Este vorba de a începe exportul de carne de porc, ceea ce e extrem de important pentru cei care investesc în economia rurală românească. La păsări, la fel. În perioada următoare, probabil vom avea discuţii pentru deschiderea unor pieţe externe, pentru acreditarea unor abatoare pe care le avem, astfel încât să poată fi exportată carnea de pasăre din România pentru Est şi Vest", a declarat ministrul.

El a adăugat că statul român face eforturi ca să fie păstrate unele măsuri de susţinere a celor două sectoare.

"Facem eforturi şi am apelat inclusiv şi la domnul preşedinte (Traian Băsescu - n.r.) ca, în discuţiile cu FMI, să păstrăm sistemele de măsuri pe care le-am considerat oportune pentru sectorul de suine şi păsări, rezultate, de altfel, tot din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Acolo am găsit un sistem de măsuri de susţinere bazat pe bunăstare, pentru că altfel veneam în contradicţie cu măsurile pe care ne dă voie să le luăm, din 1 ianuarie 2010, CE. Sunt obiecţii ale FMI, dar măsurile propuse de noi sunt absolut necesare ca să se constituie într-o bază de pornire, dar mai ales de dezvoltare a celor două sectoare", a declarat Tabără.

Ministrul a făcut aceste declaraţii la o întâlnire cu fermieri, reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de taurine din Bistriţa-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureş şi Cluj, organizată la Palatul Administrativ din Bistriţa.

La întâlnirea cu fermierii, au participat şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reproducţie şi Ameliorare în Zootehnie (ANARZ), Kocsis Andrei, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul Ioan Oltean (PDL), prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian, şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu (PDL).

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale face, sâmbătă, o vizită în Bistriţa-Năsăud la invitaţia Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România care a organizat o nouă ediţie a Târgului Oierilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici