Monedele digitale sunt viitorul sistemului financiar al Rusiei, spune guvernatorul băncii centrale

Pe măsură ce economia se mişcă spre online, monedele digitale vor fi viitorul sistemelor financiare, potrivit guvernatorului băncii centrale din Rusia, Elvira Nabiullina, citată de CNBC+.

739 afișări
Imaginea articolului Monedele digitale sunt viitorul sistemului financiar al Rusiei, spune guvernatorul băncii centrale

Sursa foto: profimedia

Este nevoie de sisteme de plată rapide şi ieftine, iar monedele digitale ale băncii centrale pot umple acest gol, a declarat Elvira Nabiullina, într-un interviu.

„Cred că este viitorul sistemului nostru financiar, deoarece se corelează cu această dezvoltare a economiei digitale”, a spus ea.

Moscova a lansat o consultare privind o rublă digitală în octombrie şi îşi propune să aibă un prototip pregătit până la sfârşitul anului 2021. Un program pilot şi probele ar putea începe anul viitor, a spus Nabiullina.

Aceasta măsură ar putea fi o preocupare pentru SUA, potrivit unui fost oficial al Trezoreriei SUA, Michael Greenwald.

„Ceea ce mă alarmează este dacă Rusia, China şi Iranul îşi creează fiecare o monedă digitală a băncii centrale, pentru a opera în afara sistemului dolarului şi alte ţări le-ar urma”, a declarat el miercuri pentru CNBC. „Ar fi alarmant”.

Monedele digitale ale băncilor centrale nu sunt aceleaşi lucru cu criptomonedele, cum ar fi bitcoin. Ele sunt emise şi controlate de autorităţi, iar valoarea unei ruble digitale va fi egală cu o rublă de acum, a declarat Banca Rusiei anul trecut.

Criptomonedele erau ilegale în Rusia până anul trecut şi încă nu pot fi utilizate pentru a efectua plăţi.

„Vom merge pas cu pas, pentru că este un proiect foarte dificil, tehnologic, legal ...”, a spus Nabiullina.

Multe bănci centrale din întreaga lume dezvoltă monede digitale suverane, dar Nabiullina prezice că vor exista provocări în găsirea „soluţiilor comune” între sistemele care au fost dezvoltate independent de diferite ţări.

„Dacă fiecare bancă îşi creează propriul sistem, cu standarde locale, va fi foarte dificil să creăm interconectări între aceste sisteme pentru a facilita toate plăţile transfrontaliere”, a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici