Moody's a retrogradat calificativele băncilor franceze Societe Generale, BNP şi Credit Agricole

Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat, vineri, ratingurile băncilor franceze Societe Generale, BNP Paribas şi Credit Agricole, din cauza problemelor de finanţare şi a deteriorării situaţiei economice în contextul crizei din Europa, transmite Bloomberg.

186 afișări
Imaginea articolului Moody's a retrogradat calificativele băncilor franceze Societe Generale, BNP şi Credit Agricole

Societe Generale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Calificativele pentru credite pe termen lung au fost coborâte cu o treaptă, la "Aa3", iar cel al Societe Generale la "A1". Moody's a revuizuit în scădere şi calificativele individuale ale celor trei bănci.

"Condiţiile de lichiditate şi finanţare s-au deteriorat semnificativ. Probabilitatea ca băncile să se confrunte cu noi presiuni în privinţa finaţării a crescut, odată cu înrăutăţirea crizei datoriilor din Europa", potrivit comunicatului Moody's.

Cele trei bănci îşi menţin în continuare o "probabilitate ridicată" de sprijin din partea statului în caz că ar avea nevoie de sprijin, a adăugat agenţia.

Retrogradarea instituţiilor de credit survine unei analize începute în iunie şi extinse până în septembrie, când Moody's a redus ratingurile pentru împrumuturi pe termen lung ale Credit Agricole şi Societe Generale, în timp ce a menţinut calificativul BNP Paribas.

Standard & Poor's a pus sub supraveghere ratingurile băncilor europene, inclusiv BNP Paribas, Societe Generale, Groupe BPCE şi Credit Agricole, pentru o posibilă retrogradare miercuri, odată cu plasarea sub supraveghere a calificativelor suverane pentru 15 ţări din zona euro.

Temerile legate de lichiditatea băncilor franceze s-au intensificat, din cauza accesului tot mai dificil la finanţări de la fondurile monetare americane. Cele mai mari opt fonduri americane active pe piaţa monetară au redus plasamentele la băncile franceze cu 68% în noiembrie, de la 11,7 miliarde de dolari la 5,56 miliarde de dolari, şi au ales să facă afaceri cu instituţii de credit din Elveţia, Canada sau Japonia. Cele opt fonduri au redus împrumuturile către băncile franceze cu 76,8 miliarde de dolari în ultimele 12 luni.

Societe Generale controlează în România grupul BRD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici