Moody’s a retrogradat ratingurile a 9 bănci elene

Moody’s a retrogradat, vineri, ratingurile a nouă bănci din Grecia, pentru soliditate financiară, depozite şi datorii, măsura reflectând reducerea solidităţii financiare şi presiuni sporite din cauza perspectivelor economice dificile ale statului elen.

34 afișări
Imaginea articolului Moody’s a retrogradat ratingurile a 9 bănci elene

Moody’s a retrogradat ratingurile a 9 bănci elene

Ratingurile pentru depozite şi datorii vor rămâne sub supraveghere, în vederea unei posibile revizuiri în scădere, perioada de analiză urmând să se încheie odată cu cea pentru evaluarea ratingului suveran al Greciei, folosit ca element de referinţă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Băncile afectate de măsură sunt National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank of Greece, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank), Marfin Egnatia Bank, General Bank of Greece şi Attica Bank.

Dintre acestea, primele şapte sunt prezente şi în România.

Problemele economice grave cu care se confruntă Grecia au un impact material asupra situaţiei financiare a sectorului bancar al ţării, care are în continuare nevoie de sprijin, potrivit Moody's.

"Perspectivele economice tot mai dificile indică o creştere lentă a afacerilor, probleme sporite legate de calitatea portofoliilor de împrumuturi şi continuarea presiunilor asupra marjelor", a declarat Mardig Haladjian, vicepreşedinte la Moody's.

În baza evenimentelor din ultimele câteva săptămâni, Moody's anticipează că sistemul bancar elen se va confrunta cu o agravare a problemelor, fiind necesară repoziţionarea ratingurilor, a arătat el.

Ratingurile pentru soliditate financiară au perspectivă negativă, reflectând posibilitatea înrăutăţirii în continuare a perspectivelor economice ale Greciei.

Agenţia a retrogradat ratingul pentru soliditate financiară al National Bank of Greece (NBG) de la nivelul "C-" la "D".

Ratingul pentru depozite a fost modificat de la "A3/Prime-2" la "Baa2/Prime-2" şi rămâne sub supraveghere în vederea unei posibile reduceri.

Calificativul pentru datoriile negarantate a fost coborât de la A3 la Baa2 şi cel pentru datoriile subordonate de la Baa1 la Baa3, ambele fiind sub supraveghere.

În cazul datoriilor garantate de guvern, ratingul a rămas nemodificat la nivelul A3.

Pentru EFG Eurobank Ergasias, EFG Hellas , EFG Hellas (Cayman Islands) Limited şi EFG Hellas Funding Limited, ratingul pentru soliditate financiară a fost revizuit de la "C-" la "D".

Ratingurile pentru depozite şi datorii negarantate a fost retrogradat de la "A3/Prime-2" la "Baa3/Prime-3" şi rămân sub supraveghere.

Pentru datoriile subordonate, ratingul a fost modificat de la Baa1 la Ba1, iar cel pentru datoriile garantate de guvern a fost menţinut la A3.

Ratingul pentru soliditate financiară al Alpha Bank, Alpha Credit Group, Alpha Group Jersey Limited a fost revizuit de la "C-" la "D".

În cazul depozitelor şi al datoriilor negarantate calificativul a fost modificat de la "A3/Prime-2" la "Baa3/Prime-3" şi este sub supraveghere.

Pentru datoriile garante de guvern, ratingul a fost menţinut la "A3", dar în cazul datoriilor subordonate a fost revizuit de la "Baa1" la "Ba1" şi este sub supraveghere.

Moody's a retrogradat ratingul pentru soliditate financiară al Piraeus Bank, Piraeus Group Finance şi Piraeus Group Capital Limited de la "D+" la "E+".

Calificativul pentru depozite şi datorii negarantate a fost redus de la "Baa1/Prime-2" la "Ba1/Not Prime" şi rămâne sub supraveghere.

Ratingul pentru datoriile garantate de guvern a rămas la "A3", sub supraveghere.

În cazul datoriilor subordonate, ratingul a fost redus de la "Baa2" la "Ba2".

Pentru ATE Bank şi ABG Finance International ratingul pentru soliditate financiară a fost retrogradat de la "D" la "E+".

Calificativul pentru depozite şi datorii negarantate a fost modificat de la "Baa1/Prime-2" la "Baa3/Prime-3", sub supraveghere.

Ratingul pentru datorii subordonate a ajuns de la "Baa2" la "Ba1".

Agenţia a schimbat ratingul Emporiki Bank of Greece şi Emporiki Group Finance pentru soliditate financiară de la "D" la "E+".

În cazul depozitelor şi datoriilor negarantate, ratingul a fost modificat de la "A3/Prime-2" la "Baa2/Prime-2" şi este sub supraveghere.

Ratingurile Emporiki reflectă sprinul din partea băncii franceze mamă Credit Agricole.

Ratingul datoriilor subordonate a fost coborât de la "Baa1" la "Baa3" şi este supravegheat.

Pentru Marfin Egnatia Bank şi Egnatia Finance, Moody's a revizuit ratingul pentru soliditate financiară de la "D" la "E+".

Agenţia a revizuit calificativul pentru depozite şi datorii negarantate de la "Baa1/Prime-2" la "Baa2/Prime-2", cu perspectivă în evoluţie.

În cazul datoriilor subordonate, ratingul a fost redus de la "Baa1" la "Baa2", cu perspectivă în evoluţie.

Moody's a retrogradat ratingul pentru soliditate financiară al Bank of Attica şi Attica Funds de la "D" la "E+". Ratingurle pentru depozite, datorii negarantate şi cele subordonate au fost la rândul lor revizuite în scădere.

Pentru General Bank of Greece, ratingul pentru soliditate financiară a fost redus de la "D" la "E+". Calificativul pentru depozite a fost retrogradat de la "Baa1/ Prime-2" la "Baa2/Prime-2". Ratingurile acestei bănci sunt susţinute de apartenenţa la banca mamă franceză Societe Generale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici