Moody’s ar putea retrograda Belgia din cauza costurilor susţinerii grupului bancar Dexia

Moody’s a avertizat vineri că ar putea retrograda ratingul Belgiei din cauza cheltuielilor pentru susţinerea financiară a grupului franco-belgian Dexia, şi a perspectivei unor costuri financiare mai mari şi a creşterii economice lente.

230 afișări
Imaginea articolului Moody’s ar putea retrograda Belgia din cauza costurilor susţinerii grupului bancar Dexia

Moody’s ar putea retrograda Belgia din cauza costurilor susţinerii grupului bancar Dexia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia a pus sub supraveghere ratingul "Aa1" al Belgiei, în vederea unei posibile revizuiri în scădere.

Moody's s-a alăturat astfel Standard&Poor's şi Fitch care au pus sub supraveghere calificativele "AA+" ale Belgiei, cu perspectivă negativă, în ultimul an.

Ambele agenţii au arătat că lipsa unui guvern învestit subminează eforturile de echilibrare a bugetului în Belgia, unul dintre cele mai îndatorate state din zona euro.

Dexia, ale cărui acţiuni au scăzut cu 42% în această săptămână, este pe cale de a fi divizat de Begia şi Franţa, din cauza expunerii masive la datoriile Greciei şi a dificultăţilor de a se finanţa.

Belgia va suporta probabil costul naţionalizării operaţiunilor bancare belgiene ale Dexia, precum şi partea sa de garanţii pentru activele neperformante ale băncii, care includ datorii ale ţărilor periferice din zona euro.

Belgia nu are un guvern învestit de la alegerile parlamentare din iunie 2010, iar datoriile sectorului public au fost anul trecut de 96,6% din PIB, pe locul al treilea în zona euro, la egalitate cu cele ale Irlandei şi după cele ale Greciei şi Italiei.

Guvernul interimar al Belgiei vrea să limiteze deficitul bugetar din acest an la 3,3% din PIB, iar anul viitor la 2,8%.

Şansele de formare a unui nou guvern au crescut simţitor în ultimele săptămâni.

Fitch Ratings a retrogradat vineri ratingul Italiei cu o treaptă, iar pe cel al Spaniei cu două, din cauza înrăutăţirii crizei datoriilor din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici