Moody's ar putea retrograda ratingurile BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole

Marile bănci franceze s-ar putea confrunta cu o nouă săptămână de turbulenţe, întrucât Moody's ar putea retrograda ratingurile BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole din cauza expunerii la criza datoriilor din Grecia, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.

140 afișări
Imaginea articolului Moody's ar putea retrograda ratingurile BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole

Moody's ar putea retrograda ratingurile BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

O retrogradare este aşteptată după ce Moody's a pus sub supraveghere, pentru o posibilă scădere, calificativele celor trei bănci la 15 iunie, iar intervalul de trei luni, în care banca îşi încheie de obicei analizele, se apropie de sfârşit, au spus sursele.

Posibila retrogradare ar putea alimenta temerile privind modul în care băncile europene ar suporta o nouă înrăutăţire a crizei datoriilor suverane din zona euro.

În iulie, instituţiile de credit din zona euro au fost nevoite să reducă valoarea portofoliilor de obligaţiuni elene, parte a unui plan mai amplu de a sprijin Grecia. La momentul respectiv, băncile franceze au anunţat că expunerea lor pe Grecia este redusă şi bine distribuită.

În august, a crescut îngrijorarea investitorilor că băncile europene ar înregistra pierderi masive dacă şi alte state ar avea nevoie de aujtor financiar. Pe lângă Grecia, Portugalia şi Iralnda au primit pachete de sprijin financiar, iar Banca Centrală Europeană ajută Italia şi Spania să se împrumute la costuri sustenabile.

"Impactul unei retrogradări nu poate fi pozitiv", a afirmat Nicolas Véron, economist la centrul de cercetare Bruegel din Bruxelles. Veron a avertizat, însă, că pieţele au fost afectate în ultimele luni mai puternic de comentariile politicienilor şi şefilor băncilor centrale decât de deciziile agenţiilor de rating.

WSJ nu a putut contacta reprezentanţi ai BNP Paribas sau Crédit Agricole.

O retrogradare de către Moody's nu ar reprezenta o surpriză şi nu ar schimba percepţia guvernului francez în privinţa stabilităţii sistemului bancar al ţării, a spus una dintre sursele citate.

În iunie, Moody's a avertizat că ar putea retrograda BNP Paribas şi Crédit Agricole cu o treaptă, în timp ce calificativul Société Générale este analizat pentru o posibilă revizuire în scădere cu două trepte.

Decizia Moody's nu ar trebui să afecteze costurile la care se împrumută cele trei bănci, au afirmat sursele, deoarece, în prezent, agenţia atribuie instituţiilor calificative uşor mai mari decât rivalii Fitch sau Standard&Poor's, iar investitorii se orientează, de obiceri, după cel mai scăzut rating.

Acţiunile băncilor franceze au fost afectate de turbulenţele de pe burse din ultima perioadă, Société Générale fiind lovită cel mai puternic. Banca a pierdut aproape jumătate din valoarea de piaţă de la 1 august, respectiv 48%, în timp ce titlurile Crédit Agricole au coborât cu 35%, iar BNP Paribas cu 32%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici