Noile norme de creditare ale BNR au blocat refinanţarea creditelor - oficial BCR

Noile norme de creditare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au blocat operaţiunile de refinanţare a creditelor, care vor fi disponibile doar pentru un segment restrâns de clienţi, a declarat Sorin Mititelu, director executiv al Direcţiei Dezvoltare Afaceri şi Produse Retail din BCR.

168 afișări
Imaginea articolului Noile norme de creditare ale BNR au blocat refinanţarea creditelor - oficial BCR

Noile norme de creditare ale BNR au blocat refinanţarea creditelor - oficial BCR (Imagine: Mediafax Foto)

Mititelu a explicat că pentru un împrumut în valută, cu o dobândă iniţială de 4,5% pe an, un client care vrea să-l refinanţeze acum are nevoie de un venit cu 40% mai mare. Astfel, la acelaşi venit nu mai poate lua credit de aceeaşi valoare.

"Consolidarea datoriei şi transpunerea pe o perioadă mai lungă ar fi o soluţie", a continuat directorul BCR.

Mititelu a afirmat că există încă posibilitatea extinderii bazei de clienţi a băncilor, având în vedere gradul redus de bancarizare din România, comparativ cu alte state europene. El a precizat că există o bază de clienţi care se încadrează în condiţiile de creditare, dar nu au apelat la un împrumut bancar până în prezent.

Referitor la posibilitatea creşterii numărului restanţierilor la împrumuturi, oficialul BCR a spus că băncile trebuie să aibă flexibilitatea necesară pentru ca "ambele părţi să iasă pe câştig".

Potrivit noului regulament al BNR, băncile calculează gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente.

Citeşte şi:

Isărescu: Limitarea creditării, cauzată de incertitudinile din piaţă

BNR a aprobat noul regulament privind limitarea riscului la creditele acordate populaţiei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici