Nokia, în cădere: S&P a retrogradat compania, la două zile după Fitch. Analiştii se aşteaptă să ajungă în categoria junk

Standard & Poor’s (S&P) a revizuit, joi, în scădere calificativul Nokia, grup prezent şi în România, la două zile după ce Fitch Ratings a retrogradat producătorul finlandez de telefoane mobile, iar analiştii se aşteaptă ca ratingul să ajungă în categoria "junk", potrivit Bloomberg.

583 afișări
Imaginea articolului Nokia, în cădere: S&P a retrogradat compania, la două zile după Fitch. Analiştii se aşteaptă să ajungă în categoria junk

Nokia, în cădere: S&P a retrogradat compania, la două zile după Fitch. Analiştii se aşteaptă să ajungă în categoria junk (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

S&P a retrogradat Nokia cu o treaptă de la "A-" la "BBB+", iar Fitch a coborât calificativul de la "BBB+" la "BBB-". S&P a avertizat că ar putea reduce din nou ratingul, în timp ce Fitch a menţinut perspectiva negativă. Calificativul actual al Fitch pentru Nokia este cu o singură treaptă peste categoria "junk" (nerecomandată pentru investiţii).

A treia mare agenţie de evaluare financiară, Moody's, acordă Nokia ratingul "A3", cu trei trepte peste cel al Fitch şi analizează situaţia grupului pentru o posibilă retrogradare.

Investitorii se aşteaptă ca Nokia să piardă ratingul "investment grade" (recomandat pentru investiţii) în urma erodării poziţiei de lider pe piaţa mondială a telefoanelor mobile, cauzată de concurenţa tot mai dură din partea iPhone-ului lansat de Apple şi a smartphone-urilor bazate pe softul Android al Google.

Totodată, Nokia a anunţat, joi, că directorul executiv pentru divizia de tehnologie, Richard Green, şi-a luat concediu fără plată, iar un cotidian finlandez a informat, citând surse, că acesta nu se va întoarce în cadrul grupului din cauza divergenţelor cu restul conducerii privind strategia, transmite Reuters.

Nokia a confirmat că Green şi-a luat concediu pentru probleme personale şi a refuzat să comenteze asupra momentului în care acesta va reveni la serviciu. Atribuţiile de director executiv pentru tehnologie vor fi preluate de şeful Centrului de Cercetare Nokia, Henry Tirri.

Diferenţa dintre randamentul cerut de investitori pentru obligaţiunile companiei cu scandenţă în 2019 şi cel pentru titluri guvernamentale a crescut de peste două ori de la sfârşitul lunii mai şi a depăşit trei puncte procentuale, potrivit Bloomberg. Costul asigurării datoriilor Nokia a urcat de la 1,2% la 2,46% în aceeaşi periodă.

Consumatorii renunţă la telefoanele Nokia, cu sisteme de operare bazate pe platforma Symbian, în contextul în care grupul pregăteşte lansarea în ultimul trimestru al anului a primului smartphone cu soft Windows Phone 7.

"Nokia şi-a pierdut complet direcţia în privinţa segmentului de telefoane cu preţ ridicat, unde pur şi simplu nu se ridică la standardele competitorilor. Pe segmentul ieftin, oferă produse similare, în timp ce rivalii au lansat telefoane specifice fiecărei pieţe", a declarat Madeleine King, analist la Credit Suisse Londra, adăugând că "nu exclude" ca grupul să fie retrogradat în categoria "junk".

Nokia a anunţat, săptămâna trecută, că vânzările de telefoane mobile din trimestrul al doilea vor fi "substanţial" sub nivelul estimat anterior şi a renunţat la prognoza pentru anul în curs, invocând condiţiile dificile din Europa şi China.

Valoarea de piaţă a Nokia, cel mai mare producător de telefoane din lume, a scăzut cu aproximativ 77%, la 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone în iunie 2007 de către Apple. Vânzările Nokia, de 61 miliarde de dolari anul trecut, au reprezentat un sfert din Produsul Intern Brut al Finlandei.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, un fost director în cadrul grupului Microsoft, a preluat conducerea producătorului de telefoane în septembrie şi a decis trecerea de la platforma Symbian la softul Windows Phone 7 al Microsoft. Şeful Nokia a argumentat că Symbianm nu poate concura cu Android şi sistemul de operare al iPhone.

Elop, canadian, este primul director general al Nokia care nu este finlandez.

Grupul Nokia este prezent în România cu o fabrică de telefoane mobile la Jucu, în apropiere de Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici