Numărul miliardarilor din Rusia s-a dublat în 2009

Numărul miliardarilor din Rusia aproape s-a duplat în 2009, la 62, cel mai bogat fiind Vladimir Lisin, proprietarul producătorului de oţel Novolipetsk Steel, acesta triplându-şi averea anul trecut, la 15,8 miliarde de dolari, potrivit ediţiei locale a revistei Forbes.

30 afișări
Imaginea articolului Numărul miliardarilor din Rusia s-a dublat în 2009

Numărul miliardarilor din Rusia s-a dublat în 2009 (Imagine: Wikipedia)

Topul celor mai bogaţi 20 de ruşi este dominat de oamenii de afaceri din domeniile materiilor prime şi oţelului, care şi-au refăcut averile după criză.

Lisin l-a înlocuit pe Mihail Prokhorov în postura de lider al miliardarilor ruşi, averea ultimului avansând în 2009 la 13,4 miliarde de dolari. Pe poziţia a treia se plasează Mihail Fridman, cu 12,7 miliarde de dolari, din investiţii în industriile petrolieră, telecom şi retail.

Lisin, al cărui nume înseamnă "vulpe" în limba rusă, este de profesie metalurgist şi controlează cele mai moderne şi profitabile oţelării ale ţării.

Economia Rusiei, puternic dependentă de petrol, îşi revine din cea mai gravă recesiune economică din ultimii 15 ani, susţinută de reluarea cererii de consum şi creşterea preţurilor ţiţeiului.

Valoarea indicelui RTS al bursei de la Moscova s-a dublat în ultimele 12 luni, în timp ce rubla se tranzacţionează la maximul a 16 luni faţă de coşul euro- dolar folosit de banca centrală pentru politica monetară.

Valoarea netă a averilor celor mai bogate 100 de persoane din Rusia a crescut la 297 de miliarde, de la 142 de miliarde.

Averile bogaţilor Rusiei nu au revenit, însă, la nivelul din 2008, când însumau 520 de miliarde de dolari, iar o avere de un miliard de dolari era insuficientă pentru a asigura un loc în top 100.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici