O asociaţie avertizează: Furnizorii de gaze riscă falimentul din cauza crizei COVID-19

  • Zeci de furnizori de gaze naturale riscă falimentul în condiţiile în care clienţii lor nu vor să mai plătească hidrocarburile consumate şi denunţă unilateral contractele.
  • Acest lucru se întâmplă pe fondul decretării stării de urgenţă, în contextul pandemiei COVID-19, anunţă Asociaţia Energia Inteligentă.
  • Potrivit asociaţiei, autorităţile ar trebui să gândească măsuri suplimentare de protecţie socială.
2940 afișări
Imaginea articolului O asociaţie avertizează: Furnizorii de gaze riscă falimentul din cauza crizei COVID-19

Asociaţie: Criza COVID-19 va genera falimente printre furnizorii de gaze

În acelaşi timp, criza economică le va genera consumatorilor casnici de gaze naturale o vulnerabilitate tot mai mare, pe fondul concedierilor şi al tăierilor de salarii ce se prefigurează, chiar dacă preţul gazelor este posibil să scadă în vara lui 2020. Acestea sunt principele concluzii ale unei analize realizate de Asociaţia Energia Inteligentă, pe baza datelor centralizate din piaţă în perioada 16-18 martie 2020.

”Decretarea Stării de Urgenţă de către preşedintele Klaus Iohannis a adus şi primele atitudini pe piaţa de gaze. Din câte ştim la ora actuală, zeci de furnizori şi consumatori şi-au notificat furnizorii lor de gaze privind sistarea oricărei plăţi pentru gazele consumate şi stoparea livrării de hidrocarburi pentru perioada următoare”, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei.

”Potrivit datelor din piaţă, mai mult de 20% din furnizorii de gaze vor dispărea în situaţia în care fluxul financiar se blochează pentru o perioadă mai mare de 90 de zile”, a completat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Asociaţia le cere participanţilor la piaţă să analizeze cât se poate de calm situaţia creată şi să intre în negociere pentru determinarea unui preţ corect la gaze, care să fie win-win atât pentru consumator, cât şi pentru furnizor.

Din analiza realizată de asociaţie reiese că dacă micii furnizori vor intra în faliment, lipsa lor din piaţă va fi suplinită de marii furnizori, producători şi de importatori, care vor avea capacitatea de a prelua furnizarea, dar cu limitarea nivelului concurenţei din piaţă şi, implicit, cu o posibilă creştere a preţurilor pe termen lung. Potrivit analizei citate, vor fi afectaţi şi producătorii şi operatorii din piaţa de gaze naturale, care, din cauza reducerii activităţii unor întreprinderi – tendinţă ce se conturează în prezent - vor întârzia în realizarea unor lucrări de mentenanţă sau investiţii, fapt ce poate influenţa capacităţile de producţie, transport şi distribuţie pe termen mediu.

”Afectarea cererii de produse la nivelul consumatorilor (cu excepţia produselor alimentare, a medicamentelor şi a materialelor medicale), spectrul insolvenţelor şi falimentelor vor determina concedieri şi reduceri ale salariilor. Mai departe, creşterea şomajului, scăderea puterii de cumpărare, a cererii, devalorizarea monedei naţionale, repatrierea unui număr mare de români plecaţi în străinătate sunt aspecte ce vor afecta în primul rând zona consumatorilor casnici (cei care se găsesc la sfârşitul lanţului valoric) şi astfel România se va confrunta cu o creştere a numărului clienţilor vulnerabili din piaţa de gaze naturale,” a mai explicat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Potrivit asociaţiei, în acest context, autorităţile ar trebui să gândească măsuri suplimentare de protecţie socială.

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România. Misiunea asociaţiei este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor de gaze şi de energie din ţara noastră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici