O nouă majorare a accizei la tutun ar duce la creşterea intrărilor ilegale de ţigări

O nouă majorare a accizei la tutun ar duce la creşterea intrărilor ilicite de ţigări, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

38 afișări
Imaginea articolului O nouă majorare a accizei la tutun ar duce la creşterea intrărilor ilegale de ţigări

O nouă majorare a accizei la tutun ar duce la creşterea intrărilor ilegale de ţigări (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Anul viitor sperăm că scăpăm de câteva poveri legate de structura inflaţiei, cum ar fi această contribuţie semnificativă pentru 2009 şi 2010 a majorării preţurilor la ţigări. (…) Suntem impregnaţi de acest tutun, de doi ani tot vorbim de tutun, iar impactul este mare. Românul parcă mănâncă pâine şi ţigări, şi nu suntem cei mai mari fumători din Europa", a spus Isărescu în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că o majorare a accizei la tutun ar determina apariţia unor presiuni şi mai mari pe piaţa neagră de profil.

Anul trecut, accizele la tutun au crescut cu 14 euro, la 64 euro pe 1.000 de ţigarete, iar la 1 ianuarie 2010 cu încă 10 euro, la 74 de euro.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat la începutul anului o nouă directivă privind accizarea tutunului, care prevede o creştere a accizelor, de la 1 ianuarie 2014, la 90 euro pe 1.000 de ţigarete, dar va permite României şi altor şapte state UE să încheie aranjamente de tranziţie, până la 1 ianuarie 2018.

Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns în luna septembrie la 24,4%, de la 21,3% în iulie, dar rămâne sub nivelul din ianuarie, când comerţul ilicit cu ţigarete se ridica la 36,2%, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Novel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici