Obama: Deficitul bugetar al SUA va depăşi 1.000 miliarde dolari

Administraţia Obama anticipează un deficit bugetar de peste 1.000 miliarde de dolari în acest an în Statele Unite, de peste două ori mai mare decât recordul istoric de 455 miliarde de dolari stabilit în 2008, însă anunţul preşedintelui ales nu precizează dacă estimarea include impactul programului de stimulare a economiei de 775 miliarde de dolari discutat în această perioadă în Congres.

38 afișări
Imaginea articolului Obama: Deficitul bugetar al SUA va depăşi 1.000 miliarde dolari

Obama: Deficitul bugetar al SUA va depăşi 1.000 miliarde dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama a declarat, miercuri, că "deficitele de trilioane de dolari" s-ar putea manifesta şi în următorii ani şi, în consecniţă, cabinetul său are ca obiectiv "responsabilizarea" deciziilor legate de buget şi cheltuielile publice.

Reprezentanţii Comisiei pentru buget din Senatul Statelor Unite au estimat, anterior, un deficit bugetar de peste 1.000 miliarde de dolari în acest an, însă această proiecţie nu include impactul programului de stimulare a economiei de 775 miliarde de dolari propus de administraţia Obama.

"Politicienii cer consumatorilor americani să majoreze cheltuielile, pentru a redresa economia, iar guvernul îşi asumă un rol exemplar în acest sens", comenta Reuters pe marginea acestei prognoze.

Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a fost estimat de o serie de analişti, pentru 2009, la peste 14.500 miliarde de dolari, deficitul de 1.000 de miliarde de dolari anticipat plasându-se astfel la 6,8% din PIB. Anul trecut, deficitul bugetar al SUA, deja un record istoric, a fost de 3,1% din PIB.

Deşi ia în considerare o bună parte a programului de salvare a sistemului financiar, în valoare de 700 miliarde de dolari, deficitul de 1.000 miliarde de dolari estimat de echipa senatorială nu conţine impactul programului de 775 miliarde de dolari pentru stimularea economiei propus de viitoarea administraţie, dezbătut în Congres pentru a fi promulgat pe 20 ianuarie, când preşedintele Barack Obama va prelua Casa Albă.

Pachetul legislativ conţine reduceri de taxe de peste 300 de miliarde de dolari, care se vor traduce prin scăderea încasărilor la buget, majorând, implicit, deficitul.

Pentru a finanţa deficitul bugetar fără precedent, gradul de îndatorare al guvernului Statelor Unite va creşte într-un ritm record, cu 2.000 de miliarde de dolari în acest an.

Totodată, preşedintele Comisiei pentru buget din Senatul SUA anticipează că datoriile publice vor creşte cu 1.000 de miliarde pe an în următorii zece ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici