Olteanu, despre "Prima Casă": Programul este un eşec

Deputatul PNL Bogdan Olteanu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că programul "Prima Casă" a fost conceput greşit şi va fi un eşec, menţionând că după două luni de la lansarea acestuia nu au fost acordate decât 131 de credite.

22 afișări
Imaginea articolului Olteanu, despre "Prima Casă": Programul este un eşec

Olteanu, despre "Prima Casă": Programul este un eşec (Imagine: Mediafax Foto)

"S-au anunţat 16.000 de credite garantate ce vor fi puse la dispoziţia românilor în acest an. După două luni din şapte ale acestui program, s-au acordat 131 de credite. 131 de credite înseamnă mai puţin de 1% din ceea ce ar urma teoretic să se acorde în următoarele cinci luni. Este evident, în aceste condiţii, că mai puţin de 10% din programul «Prima Casă» va fi pus în aplicare şi că programul va fi un eşec, aşa cum am anunţat. Programul a fost conceput greşit", a spus vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu.

El a reafirmat că PNL a pus la dispoziţia Guvernului date din care rezultă că 1,7% din persoanele până în 35 de ani şi 1% dintre cele între 35 şi 40 de ani sunt eligibile, conform condiţiilor stabilite de Guvern şi că, în aceste condiţii, evident, nu vor putea să vină să ceară credite.

"În mod superficial, fără studii de impact şi o analiză serioasă, Guvernul a trecut la punerea în aplicare a programului «Prima Casă», a blocat un miliard de euro din buget, pe care îl va găsi neatins în buget, pentru că acest program nu va reuşi să fie pus în aplicare", a conchis deputatul PNL.

Persoanele care vor să ia credite prin programul "Prima Casă" vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici