Omul de afaceri Adrian Porumboiu încearcă să recupereze grupul Racova, vândut în 2015

Omul de afaceri Adrian Porumboiu încearcă să recupereze societăţile agricole din grupul Racova, vândute în 2015, dar cumpărătorul - Babylon Overseas din Emiratele Arabe Unite - „nu poate fi găsit niciunde, nici chiar cu ajutorul autorităţilor”, potrivit avocatului care îl reprezintă pe Porumboiu.

1284 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Adrian Porumboiu încearcă să recupereze grupul Racova, vândut în 2015

Omul de afaceri Adrian Porumboiu încearcă să recupereze grupul Racova, vândut în 2015

„Adrian Porumboiu a vândut acţiunile în baza unui contract care nu a fost respectat. Acel contract prevedea nu doar vânzarea acţiunilor, ci prevedea şi ca dl Porumboiu să fie eliberat de obligaţiile pe care le avea faţă de bănci, să fie eliberat de executările silite care erau aupra lui de către acest nou investitor şi, de asemenea, să-i fie vândute anumite bunuri care erau considerate neesenţiale pentru activităţile de producţie agricolă - zootehnie, fermele de lapte şi panificaţia - la un preţ stabilit. Adrian Porumboiu a semnat un contract, a predat nişte bunuri şi nu i s-au îndeplinit obligaţiile esenţiale ale cumpărătorului. Vrea să rezoluţioneze acest contract”, a precizat Emil George Ioani, avocatul lui Adrian Porumboiu.

Potrivit reprezentantului legal al omului de afaceri, există un dosar pe rol la Tribunalul Bucureşti, iar motivul pentru care nu s-a dat un termen deşi „este înregistrat de foarte mult timp acest dosar”, este că actualul actionar majoritar al grupului Racova (Babylon Overseas din Emiratele Arabe Unite), este de negăsit.

„Ce vorbeşte dl Cojocaru (n.r. actualul manager al grupului Racova), că această companie este un mare investitor nu cunoaştem, deoarece în afară de faptul că ştim că a fost controlată iniţial de un apropiat al grupului Trans Oil şi acum este controlată de Mohamad Imran Abass. Nu ştim cine e, nu se ştie nimic despre această societate. Acum ei sunt proprietarii acţiunilor. Noi dacă vrem să cerem rezoluţiunea contractului trebuie să ne judecăm cu ei, iar ca să ne judecăm cu ei trebuie să îi cităm în Emirate, însă nu îi găsesc nici măcar autorităţile de acolo”, a precizat avocatul Emil George Ioani.

Avocatul a mai spus că Adrian Porumboiu vrea să redobândească acum societăţile deoarece în 2015, când a vândut acţiunile, a făcut-o pentru binele societăţilor, în ideea că un investitor strategic va putea să plătească datoriile şi să ducă grupul mai departe.

Potrivit actualului manager al grupului, Valeriu Cojocaru, omul de afaceri Adrian Porumboiu a vândut societăţile companiei Delta Commodity&Financial Services cu suma de 300 de lei, compania având la acea data datorii de 205 milioane de euro, din care la ora actuală s-au plătit către creditori 50 de milioane de euro.

Ulterior, Delta Commodity & Financial Services a revândut grupul Racova societăţii Babylon Overseas, din Emiratele Arabe Unite, care deţin în prezent 85% din acţiuni, potrivit lui Valeriu Cojocaru.

Actualul manager al grupului a declarat că acuzaţiile lansate de Adrian Porumboiu împotriva conducerii din prezent par să aibă ca scop abaterea atenţiei de la „posibilele ilegalităţi comise de fostul patron al Racova Grup, inclusiv cele legate de subvenţii APIA, dar şi legate de alte nereguli financiare care au dus la prejudicierea gravă a companiilor deţinute”.

În prezent, „Grupul deţine în exploatare 35.000 de hectare teren agricol şi are peste 400 de angajaţi, contribuind la bugetul naţional şi local prin plata taxelor şi impozitelor cu peste 6 milioane de euro (28 de milioane de lei), a mai spus Valeriu Cjocaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici