Opinie Adrian Vasilescu: Timpul fuziunilor

Două bănci din Grecia - Alpha Bank şi EFG Eurobank - şi-au alăturat forţele, cum se arată în comunicatul de luni, "pentru a fonda cea mai mare bancă elenă". Şi cum noul grup bancar este acţionarul majoritar în două bănci româneşti, Alpha Bank şi Bancpost, va fi inevitabilă fuziunea lor. Cele două bănci ocupă, acum, în sistemul bancar românesc, locurile 8 şi 9. Unindu-şi însă forţele, vor forma o bancă mai mare şi mai puternică; o bancă de top 3.

499 afișări
Imaginea articolului Opinie Adrian Vasilescu: Timpul fuziunilor

Adrian Vasilescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Evenimentul, care a trezit un viu interes, a fost puternic mediatizat. De aici întrebarea: poate fi o fuziune un fapt economic atât de important încât să facă obiectul unei publicităţi ieşite din comun? Răspunsul este categoric afirmativ. Doi autori prestigioşi, Andrej Vizjak şi Vasile Iuga, au publicat recent o carte sugestiv intitulată "Formule de succes". De fapt, o vastă cercetare la nivelul unui grup de 600 de companii din lumea mare, care au reuşit să facă faţă cu succes crizei. Autorii cărţii au privit şi înapoi, în timpul ce s-a scurs de la începutul crizei şi până acum, recurgând la statistici şi la studii de caz, pentru a desprinde şi mai cu seamă pentru a sintetiza formulele de succes în bătălia cu criza globală.

Aşa cum reiese din acest amplu şi relevant studiu, modalitatea de creştere cea mai des întâlnită este cea urmată de preluări, cooperări şi mega-fuziuni. Această concluzie, şocantă într-un anumit sens, îmi oferă ocazia de a face unele consideraţii referitoare la valoarea acestei cărţi. Nu, nu intenţionez nicidecum să-i fac un rezumat. Sau o recenzie. Cred că, într-o mult mai mare măsură, vor fi în folosul cititorilor câteva conexiuni între ideile din această carte, ce mi se pare a fi de larg interes, şi turbulenţele economice, sociale, politice şi morale ce fac dramatică realitatea lumii în acest moment al istoriei.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici