Opinie Sorin Pâslaru: Ieşirea Greciei din zona euro ar fi un dezastru

Există ideea că ieşirea Greciei din zona euro ar fi o soluţie la criza datoriilor suverane, dar numai cine nu a trăit într-o economie cu devalorizare de peste 100% pe an poate gândi că este viabilă.

228 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru: Ieşirea Greciei din zona euro ar fi un dezastru

Ieşirea Greciei din zona euro ar fi un dezastru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În general, este complicat şi de trecut de la o monedă slabă la una tare, dar înapoi? Cine va dori să aibă în buzunare drahme care îşi pierd valoarea de la o lună la alta cu 10%? Nimeni. Toţi vor fugi de o monedă readusă cu forţa în buzunare.

Iar presa elenă simte că acesta este cel mai mare pericol.

"Dacă vrem să ne găsim calea mai departe, să ne uităm în buzunare: fiecare monedă euro reprezintă ceea ce are mai bun fiecare ţară, ceea ce oferă în termeni de economie şi cultură. Toţi avem ceva de dat, ceva de câştigat. Astăzi şi mâine", scria ieri un jurnalist grec, Nikos Konstandaras, într-un editorial pe ekathimerini.com.

O renunţare forţată la euro va însemna curs de schimb controlat şi controale la frontieră pentru ca valuta forte să nu iasă din ţară. Renunţarea la liberalizarea contului curent va determina renunţarea la liberalizarea comerţului.

Citeşte mai departe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici