OTE vrea o nouă amânare a termenului de prezentare a ofertei pentru acţiunile Romtelecom

OTE a cerut joi Ministerului Comunicaţiilor să accepte prelungirea cu aproximativ două luni, până la finele lunii mai, a termenului până la care grupul va prezenta oferta privind preluarea participaţiei statului la Romtelecom, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.

6 afișări

Cererea a fost inclusă într-o scrisoare transmisă joi de MCSI de către OTE.

"Iniţial, în urma discuţiilor cu reprezentanţii OTE, am agreat o amânare de 45 de zile faţă de termenul stabilit anterior, 31 martie. Vom analiza noua propunere şi vom transmite OTE punctul de vedere al Ministerului Comunicaţiilor", a spus Vreme.

Ministrul Comunicaţiilor a declarat, miercuri, că OTE a angajat Citigroup pentru evaluarea pachetului de acţiuni deţinut de statul român la Romtelecom şi până la mijlocul lunii mai va prezenta o ofertă, în baza raportului întocmit de instituţia financiară.

"Termenul iniţial pentru prezentarea unei oferte expiră la 31 martie, dar reprezentanţii OTE au solicitat o amânare de 45 de zile, pe care am agreat-o. OTE a angajat Citigroup şi, după ce acesta va întocmi raportul, grupul elen va prezenta oferta. Dacă este acceptabilă, batem palma, dacă nu vom ieşi pe bursă cu titlurile Romtelecom", a spus Vreme.

În baza contractului de privatizare, OTE trebuia să prezinte până la finele anului trecut o ofertă de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupului elen.

Pe de altă parte, ministerul a iniţiat procedurile pentru listarea pe bursă şi au avut loc discuţii cu reprezentanţii mai multor bănci de investiţii, printre care Citibank, Goldman Sachs şi Rothschild.

Statul român deţine 45,99% din capitalul Romtelecom, iar OTE un pachet reprezentând 54,01% din acţiuni.

Grupul OTE este controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30% şi asigură managementul operatorului elen.

În noiembrie 2010, Vreme a declarat pentru MEDIAFAX că evaluează la un miliard de euro pachetul de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, sumă pe care Ministerul Comunicaţiilor se aşteaptă să o încaseze din vânzarea acestuia către OTE sau pe piaţa de capital.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% din acţiuni şi a primit drept de uzufruct pentru încă 16% din titluri, în schimbul sumei de 675 milioane de dolari. În 2003, grupul elen a devenit acţionar majoritar la Romtelecom, cu 54,01% din acţiuni, după ce a plătit 273 milioane de dolari.

Romtelecom a încheiat anul trecut cu o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, la venituri de 716,9 milioane euro, în scădere cu 8,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici