Papa a creat un Minister al Economiei pentru coordonarea economică a Vaticanului

Papa Francisc a creat luni un secretariat (minister) al Economiei, pentru coordonarea tututor activităţilor economice şi administrative ale Vaticanului, aceasta fiind prima decizie de amploare luată de Suveranul Pontif în cadrul marii reforme a Curiei.

112 afișări
Imaginea articolului Papa a creat un Minister al Economiei pentru coordonarea economică a Vaticanului

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curia Romană (în latină Curia Romana, în trad. "Curtea romană") este aparatul administrativ al Sfântului Scaun care coordonează şi realizează organizarea necesară Bisericii Catolice pentru corecta împlinire a misiunii sale. Este comparată în general cu un organism guvernamental.

"Un nou secretariat al Economiei va avea autoritate în privinţa tuturor activităţilor economice şi administrative din interiorul Sfântului Scaun şi al statului Vatican", se arată într-un comunicat al Vaticanului, care precizează că noua instituţie va fi însărcinată cu pregătirea bugetului şi planificarea financiară.

Secretariatul va fi condus de cardinalul australian George Pell, ales de papa Francisc într-un consiliu de opt cardinali cu care se consultă în mod regulat.

Ministerul va pune în practică directivele formulate de noul "consiliu pentru economie", format din opt cardinali şi şapte experţi în domeniul financiar, de naţionalităţi diferite, care se va întruni periodic.

Această reformă este adoptată în conformitate cu recomandările unei comisii compuse dintr-o majoritate de experţi laici, numiţi de papă vara trecută pentru a investiga activităţile economice şi administrative ale Sfântului Scaun.

Anunţul a fost făcut de Vatican înaintea unei reuniuni a 150 de cardinali din întreaga lume.

Pe lângă acest secretariat, papa a anunţat numirea unui "controlor general" care va putea verifica orice agenţie sau instituţie a Sfântului Scaun şi a statului Vatican.

Totodată, Admninistraţia patrimoniului scaunului apostolic (APSA) va juca rolul băncii centrale a Vaticanului, cu toate obligaţiile şi responsabilităţile instituţiilor de acest tip la nivel mondial.

Administraţia Sfântului Scaun a fost afectată de numeroase probleme şi scandaluri, din cauza lipsei de transparenţă a activităţilor, a dispersării responsabilităţilor, a privilegiilor învechite, a absenţiei controlului şi regulilor birocratice, aşa cum au scos la iveală scurgerile de informaţii cunoscute ca "Vatileaks", în 2012.

Papa Francisc a accelerat reformele iniţiate de papa Benedict al XVI-lea, dar care nu fuseseră puse în practică cu fermitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici