Patronul unei firme care a prejudiciat bugetul de stat cu 82 milioane de euro, trimis în judecată

Administratorul unei firme care a creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 82 de milioane de euro prin operaţiuni comerciale fictive, în urma cărora a cerut decontarea TVA, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie.

903 afișări
Imaginea articolului Patronul unei firme care a prejudiciat bugetul de stat cu 82 milioane de euro, trimis în judecată

Patronul unei firme care a prejudiciat bugetul de stat cu 82 milioane de euro, trimis în judecată (Imagine: Shutterstock)

Gabriel Gheorghe Epure, administratorul firmei Sasquatch Imprex SRL, este acuzat de procurorii anticorupţie de evaziune fiscală şi de refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, se arată într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

"În perioada 2006 - 2009, SC Sasquatch Imprex SRL, prin inculpatul Epure Gabriel Gheorghe, a declarat organelor fiscale operaţiuni comerciale interne şi intracomunitare fictive în baza cărora a solicitat decontarea taxei pe valoarea adăugată şi a înregistrat în contabilitate cheltuieli pentru care nu există documente justificative. În această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 306.027.995 lei (echivalentul a aproximativ 82.103.343 euro), reprezentând taxa pe valoare adăugată, impozit pe profit şi majorări şi penalităţi", au precizat procurorii DNA.

Totodată, procurorii îl acuză pe Gabriel Gheorghe Epure că, în perioada 2003 - 2009, deşi a fost somat de mai multe ori, a refuzat să prezinte organelor fiscale documentele legale şi bunurile din patrimoniu, "în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale". În cursul anului 2008, Gheorghe Gabriel Epure a declarat la Oficiul Registrului Comerţului Bucureşti un sediu fictiv al societăţii sale, pentru a se sustrage de la efectuarea verificărilor financiar-contabile.

Firma lui Gabriel Gheorghe Epure este inactivă, iar acesta nu are alte bunuri identificabile, astfel că procurorii nu au putut lua măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

Gabriel Gheorghe Epure a fost trimis în judecată în decembrie 2011, dosarul urmând să fie judecat de magistraţii Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici