Perimetrele Sterling conţin gaze, dar ANRM nu are o estimare certă a rezervelor

Perimetrele deţinute de compania Sterling Resources în Marea Neagră conţin cu siguranţă rezerve de hidrocarburi, dar o evaluare certă a acestora nu a fost încă realizată, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Rersurse Minerale (ANRM), Gelu Agafiel Mărăcineanu.

22 afișări
Imaginea articolului Perimetrele Sterling conţin gaze, dar ANRM nu are o estimare certă a rezervelor

Perimetrele Sterling conţin gaze, dar ANRM nu are o estimare certă a rezervelor

"Gaz există cu siguranţă acolo, dar evaluările nu sunt încă finalizate. Conform Legii petrolului din 2004, lucrările de dezvoltare şi exploatare a zăcămintelor comerciale de petrol se pot executa numai pentru rezervele confirmate de autoritatea competentă, adică de ANRM, la propunerea titularului (compania canadiană Sterling Resources - n.r.). Documentaţiile privind calculul rezervelor se întocmesc de către titular. Până acum nu au fost depuse la ANRM documentaţiile pentru calculul rezervelor şi nu au fost confirmate rezerve, la propunerea titularului", a spus Mărăcineanu.

El a adăugat că unele estimări indică existenţa în aceste perimetre a unei cantităţi probabile de 18,2 miliarde metri cubi de gaze, dar infomaţii certe în acest sens nu au fost prezentate de către compania canadiană. Sterling are dreptul de explorare a două perimetre din platorul continental al Mării Negre, XIII Pelican şi XV Midia.

După ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a acordat României 9.700 de kilometri pătraţi, respectiv 79,34%, dintr-un teritoriu situat pe platorul continental al Mării Negre, disputat de mai mulţi ani cu Ucraina, Sterling a obţinut şi drepul de exploatare a celor două perimetre, prevăzut într-un act adiţional la un contract încheiat în 1992.

Acest aspect a ridicat suspiciunea că Guvernul Tăriceanu a cedat companiei Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga.

Oficialii Sterling Resources au afirmat anul trecut că rezervele estimate se ridică la 15 miliarde metri cubi de gaze, şi că ar putea începe producţia în 2011. Această cantitate reprezintă 83% din consumul anaul al României, de circa 18 miliarde metri cubi de gaze.

ANRM a înaintat, marţi, Guvernului, marţi, un proiect act normativ privind desecretizarea contractului încheiat în 1992 pentru rezervele de petrol şi gaze din Marea Neagră, după ce săptămâna trecută a fost declasificat un act adiţional la acest acord, încheiat în luna noiembrie a anului trecut, printr-o hotărâre a fostului Guvern Tăriceanu.

Citeşte şi:

Corpul de Control al Guvernului verifică actele privind rezervele din Marea Neagră

Boc a desecretizat actul adiţional cu Sterling

Curtea de la Haga dă câştig de cauză României

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici