- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 20% dintre microîntreprinderi se vor transforma în persoane fizice autorizate
Peste 20% dintre microîntreprinderi, respectiv circa 100.000, îşi vor schimba regimul juridic, devenind persoane fizice autorizate, pentru a nu fi obligate să plătească impozitul minim, a declarat, miercuri, Luminiţa Ristea, managing partner al firmei de consultanţă Nexia International.
Peste 20% dintre microîntreprinderi se vor transforma în persoane fizice autorizate
"Persoanele fizice autorizate vor fi impozitate cu 16% din profit, dar vor avea dreptul la deducerea unor cheltuieli", a spus Ristea, într-o conferinţă de presă.
Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în 2007 existau în România 478.173 de microîntreprinderi.
Ristea a arătat că introducerea impozitului minim ar putea determina experţii contabili, auditorii, consultanţii fiscali, lichidatorii, avocaţii sau arhitecţii să îşi închidă firmele şi să devină persoane fizice autorizate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Femeile din Iran riscă pedeapsa cu moartea pentru sfidarea noilor legi morale
-
Victimele atacurilor chimice din Siria cer redeschiderea investigaţiilor
-
Scholz solicită vot de încredere în parlament, pregătind Germania pentru alegeri anticipate
Ea a precizat că, dintre noile măsuri fiscale, persoanele fizice autorizate vor fi afectate doar de costurile cu autoturismele.
"Deducerea cu cheltuielile de reparaţii şi combustibil nu se poate face", a spus Ristea.
Potrivit avocatului Dinu Petre, partener al Nexia, introducerea impozitului minim va dinamiza activitatea de reorganizare, pentru că firmele inactive vor fi eliminate.
Pe de altă parte, Petre consideră că introducerea impozitului minim va pune presiune fiscală pe companii şi va determina unele firme să-şi transfere activitatea în state precum Bulgaria sau Cipru.
"Se vor reorienta către astfel de relocări cei care vor fi nevoiţi să plătească un impozit mare. Dacă firmele mari vor începe, din cauza presiunii fiscale, să se mute, efectul va fi invers decât cel prevăzut prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului", a afirmat Petre.
Ca soluţii la situaţia actuală, Petre a indicat, pentru firmele mici, realizarea de fuziuni sau apelarea la servicii de consultanţă fiscală, sau preluarea acestora de către companii mari.
"Cred că va urma o tendinţă de coagulare a micilor comercianţi, pentru că este mult mai uşor să suporţi un impozit în doi sau în trei", a afirmat Petre.
Guvernul a aprobat sâmbătă o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte că firmele vor plăti, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO