Petrom propune acţionarilor să nu distribuie dividende pe 2008 şi 2009

Conducerea Petrom propune acţionarilor să nu distribuie dividende nici pentru 2008 şi nici pentru 2009 şi intenţionează să continue să atragă finanţări externe, în acest an, pentru obiectivele de dezvoltare, deşi investiţiile vor fi considerabil mai reduse faţă de anul trecut.

45 afișări
Imaginea articolului Petrom propune acţionarilor să nu distribuie dividende pe 2008 şi 2009

Petrom propune acţionarilor să nu distribuie dividende pe 2008 şi 2009

"Pentru a asigura fondurile necesare pentru finanţarea bugetului de investiţii deja redus faţă de anul anterior, propunerea managementului este de a nu distribui dividende în 2008", se arată în raportul anul pentru 2008 al companiei.

Bugetul pentru investiţii şi propunerea de neacordare a dividendelor vor fi discutate în Adunarea Generală a Acţionarilor programată pentru 28 aprilie.

"Este decizia înţeleaptă", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul financiar al Petrom, Reinhard Pichler.

Potrivit directorului general al Petrom, Mariana Gheorghe, dacă va fi aprobată neacordarea de dividende, sumele vor fi reinvestite în companie.

De asemenea, Petrom va continua sa atragă finanţare externă pentru a sprijini obiectivele de dezvoltare ale companiei.

"Investiţiile planificate ale Petrom sunt monitorizate şi prioritizate în vederea reducerii lor la un nivel adecvat a posibilităţilor financiare actuale şi mediului economic problematic. Vom continua amplul program investiţional, dar la un nivel considerabil redus faţă de cel din 2008, având în vedere condiţiile economice nefavorabile din România şi din industria ţitţeiului în general", se arată în raport.

Petrom intenţionează să împrumute de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare un credit nesecurizat de 300 milioane de euro pentru finanţarea investiţiilor de mediu. Pe de altă parte, compania a obţinut în luna ianuarie o linie de finanţare de tip revolving, de până la 500 milioane de euro, de la acţionarul majoritar, grupul austriac OMV, pentru acoperirea nevoilor financiare.

"Comparativ cu alte companii, noi dăm bani la stat, nu cerem bani de la stat. (...) În 2009, nu putem merge în acest ritm, vom reduce investiţiile cel puţin până în 2010", a afirmat Pichler.

Potrivit raportului anual pe 2008 al Petrom, compania a investit anul trecut 6,4 miliarde lei, cele mai mari investiţii din istoria companiei, în creştere cu 68% faţă de 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici