Petrom: România are nevoie de un plan de aliniere graduală a preţurilor la gaze

Autorităţile trebuie să elaboreze o strategie clară de aliniere graduală a preţului gazelor produse în România cu cele din import, pentru că altfel nu va putea fi evitată o criză majoră a tarifelor la data alinierii, potrivit directorului general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

18 afișări
Imaginea articolului Petrom: România are nevoie de un plan de aliniere graduală a preţurilor la gaze

Petrom: România are nevoie de un plan de aliniere graduală a preţurilor la gaze

"Fără o strategie de aliniere graduală, România, indiferent de ce partid politic se va afla la guvernare, nu va putea evita o criză majoră, determinată de preţul gazelor la momentul alinierii", se arată într-un discurs al Marianei Gheorghe, pregătit pentru audierile de luni la Comisia de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor.

Reprezentantul Petrom apreciază că, în paralel cu strategia de aliniere, este necesară şi o componentă de ajutor social, respectiv fondul social de gaze, în care Petrom a virat până în prezent 36 de milioane de lei din totalul de 80 de milioane de lei pe care compania s-a angajat să îl asigure în 2008.

Sumele provin din veniturile suplimentare obţinute de Petrom în urma creşterii preţului gazelor din producţia internă, la 1 februarie, cu 5%.

"În condiţiile în care se estimează o creştere a decalajului dintre preţul intern şi cel de import, această strategie de aliniere devine şi mai importantă", consideră Mariana Gheorghe.

Ea estimează că rezervele Petrom de ţiţei şi gaze vor fi epuizate în următorii 15-20 ani, în lipsa unor investiţii masive.

Totodată, Gheorghe susţine că, deşi preţul gazelor din producţia internă nu este unul reglementat, Petrom şi-a arătat disponibilitatea de a discuta pe această temă cu toţi actorii din piaţă, inclusiv cu reprezentanţii Guvernului.

Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor realizează o anchetă în sectorul energetic referitoare la oportunitatea majorării preţurilor gazelor naturale şi electricităţii în ultimii ani, modul de stabilire a tarifelor şi impactul pe care îl va avea înfiinţarea companiei energetice integrate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici