Piaţa asigurărilor va scădea cu cel puţin 5% în acest an

Piaţa asigurărilor va scădea, într-un scenariu optimist, cu cel puţin 5% în acest an, pe fondul reducerii numărului de poliţe RCA şi tarifelor cu 20%, a declarat, marţi, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), Cristian Constantinescu.

50 afișări
Imaginea articolului Piaţa asigurărilor va scădea cu cel puţin 5% în acest an

Piaţa asigurărilor va scădea cu cel puţin 5% în acest an (Imagine: Mediafax Foto)

"La finele anului 2010, mă aşteptam pentru acest an la o stagnare a primelor subscrise, dar ultimele evoluţii ale pieţei mă determină să fiu mai puţin optimist. Într-o variantă pesimistă, aşteptările mele pentru acest an indică o scădere de 10% a pieţei asigurărilor. Într-o variantă optimistă piaţa va scădea cu doar 5%", a spus Constantinescu, prezent la un eveniment de specialitate.

La rândul său, preşedintele directoratului Astra, Radu Mustăţea, a afirmat că în 2011 se va vedea "cu adevărat" efectele crizei economice asupra pieţei asigurărilor.

"Va fi o scădere de două cifre în euro a subscrierilor, evoluţie pusă pe seama diminuării veniturilor din asigurările auto RCA şi Casco, unde scăderea va fi şi mai drastică", a spus şeful Astra.

Poliţele auto reprezintă mai mult de jumătate din piaţă.

Prezent la eveniment, şeful Allianz-Ţiriac, Rangam Bir, s-a arătat pesimist în privinţa evoluţiei subscrierilor în 2011, care, în cel mai bun caz, vor stagna sau vor înregistra o uşoară scădere.

"Fără susţinerea vânzărilor prin leasing sau credit, segmentul poliţelor auto va trage piaţa în jos şi în acest an", a spus Bir.

Directorul general al Euroins, Alin Bucşa, a afirmat că piaţa asigurărilor va scădea cu cel puţin 10% în acest an, varianta pesimistă indicând o reducere a veniturilor chiar cu 15%.

"Există un decalaj între creşterea PIB-ului şi evoluţia pieţei asigurărilor. Eventuala creştere a economiei naţionale se va vedea în evoluţia primelor subscrise într-un interval de 6-12 luni", a spus Bucşa.

Şi preşedintele directoratului Uniqa Asigurări, Oliviu Stoica, se aşteaptă la o reducere de 10-15% a primelor subscrise în acest an.

La rândul său, directorul general al Financial View Consulting, Dragoş Cabat, a estimat că subscrierile pieţei de profil vor scădea cu 4-6% în 2011.

"Dacă economia României va ieşi din recesiune în acest an, piaţa asigurărilor o va urma după cel puţin şase luni. În opinia mea, subscrierile pieţei de profil vor scădea cu 4-6% în 2011, cu toate că în a doua parte a anului veniturile din poliţe vor reintra pe plus, dar fără impact asupra rezultatelor finale ale industriei pe întregul an", a explicat Cabat.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 5,1% în primele nouă luni ale anului 2010, la 6,32 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurări generale cu 6,8%, la 5,1 miliarde de lei, în timp ce poliţele de viaţă au crescut cu 2,9%, la 1,22 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici