Piaţa terenurilor din Bucureşti, volum record de tranzacţii în 2016. Cele mai căutate zone din Capitală

Piaţa terenurilor din Bucureşti a atins în 2016 un nou record în volum, fiind tranzacţionate loturi cu o suprafaţă cumulată de 110 hectare, în creştere cu 144% faţă de 2015 şi cu 3,5% mai mult faţă de cele 106 hectare tranzacţionate în 2007, precedentul an record pentru piaţă.

2080 afișări
Imaginea articolului Piaţa terenurilor din Bucureşti, volum record de tranzacţii în 2016. Cele mai căutate zone din Capitală

Piaţa terenurilor din Bucureşti a atins anul trecut un volum record de tranzacţii. Cele mai căutate zone

Ca valoare, piaţa terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creştere cu 41% faţă de 2015.

Piaţa a fost impulsionată de sectorul rezidenţial, care a atras investitori în zona de nord a oraşului, dar şi de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte în vest, la intrarea pe autostrada Bucureşti – Piteşti. De altfel, aproape 90% din suprafaţa terenurilor tranzacţionate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidenţiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

Cea mai mare tranzacţie, atât ca volum, cât şi ca valoare, a fost reprezentată de achiziţia de către grupul Vastint a unui teren de 48 de hectare din zona Băneasa, pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidenţial. Tot un proiect mixt, cu o componentă rezidenţială semnificativă, dar şi cu spaţii de retail şi de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, achiziţionat anul trecut de grupurile One United şi Auchan.

De altfel, One United a fost anul trecut cel mai activ investitor local în piaţa terenurilor din Bucureşti, grupul realizând trei achiziţii în zona de centru-nord a oraşului pentru a-şi extinde portofoliul de proiecte rezidenţiale. Şi investitori precum Prime Kapital, Morad Group şi Shikun & Binui au cumpărat suprafeţe importante de teren în zona Pipera pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale.

Revenirea interesului pentru sectorul rezidenţial din nordul Capitalei vine după o perioadă destul de lungă cu activitate scăzută. Datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică arată că anul trecut în Sectorul 1 al Capitalei au fost date în folosinţă doar 380 de locuinţe noi, dintr-un total de 3.838 de unităţi locative livrate la nivelul Bucureştiului.

Pe de altă parte, activitatea de tranzacţionare pe segmentul terenurilor destinate clădirilor de birouri a fost mai scăzută şi s-a concentrat pe loturi mai mici din zone centrale, precum Calea Victoriei, unde grupul belgian Atenor a cumpărat un lot de peste 5.000 de metri pătraţi în vederea dezvoltării proiectului Dacia I.

„Ne aşteptăm ca în acest an să vedem o activitate în creştere în rândul dezvoltatorilor de birouri, pe fondul unui stoc de proiecte noi destul de limitat pentru perioada 2019 – 2020, dar şi pe segmentul de retail Bucureştiul a demonstrat că poate absorbi noi spaţii moderne, fie că vorbim de box-uri individuale, parcuri de retail şi chiar proiecte de tip mall”, spune Alexandru Mitrache, Commercial Land Development la Cushman & Wakefield Echinox.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici