Ponta: Autostrada Comarnic-Braşov va fi finalizată în 2017. Cât costă construcţia autostrăzii şi care va fi taxa de utilizare

Autostrada Comarnic-Braşov va fi finalizată în 2017, lucrările de construcţie urmând să înceapă la finalul lunii aprilie, a anunţat joi premierul Victor Ponta. Premierul Ponta şi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, s-au întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Asocierii Vinci - Strabag - Aktor.

12053 afișări
Imaginea articolului Ponta: Autostrada Comarnic-Braşov va fi finalizată în 2017. Cât costă construcţia autostrăzii şi care va fi taxa de utilizare

Ponta: Autostrada Comarnic-Braşov va fi finalizată în 2017. Cât costă construcţia autostrăzii şi care va fi taxa de utilizare (Imagine: Gabriel Petrescu/Arhiva Mediafax Foto)

Asocierea Vinci - Strabag - Aktor a câştigat licitaţia pentru construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, iar cele două părţi au semnat un Memorandum de înţelegere.

Autostrada Comarnic-Braşov va avea o distanţă de 53,215 km plus 7 km de drumuri de legătură şi ca incluxse 3 tuneluri, 19 viaducte, 15 poduri precum şi 3 noduri de ieşire (Sinaia-Buăteni, Predeal şi Râşnov).

Suma estimată pentru construcţia autostrăzii este de 1,8 miliarde euro, la un cost de circa 28 milioane euro pe kilometru.

Ponta a arătat că, potrivit memorandmului, ultimul kilometru al autostrăzii va fi finalizat în 2017, deşi speră ca proiectul să fie terminat până la finalul anului 2016, iar la momentul actual este avută în vedere perceperea unei taxe de utilizare de 5,7 lei plus TVA.  

Autostrada va fi dată în concesiune pe o perioadă de 26 ani plus perioada de construcţie, iar Guvernul va trebuie să înceapă rambursarea costurilor de construcţie începând cu 2017.

Ponta a arătat că sumele strânse din taxa de utilizare a autostrăzii vor fi folosite pentru rambursarea costurilor, dar a precizat că decizia de introducere a taxei va fi luată de Guvern după finalizarea lucrării, iar în funcţie de nivelul taxei va depinde şi nivelul sumelor plătite de la bugetul de stat pentru rambursare.

El a precizat că Guvernul a solicitat acordul Eurostat ca proiectul să nu fie luat în calcul la deficitul bugetar, iar după acordul Comisiei Europene şi al instituţiilor financiare internaţionale, BEI, BERD, precum şi după finalizarea procedurilor cu băncile finanţatoare, speră ca acest contract cu asocierea Vinci - Strabag - Aktor să fie semnat până la 20 aprilie. Potrivit lui Ponta, în jurul acelei date ar trebui inaugurat şi şantierul autostrăzii.

Ponta a mai arătat că Guvernul a rezervat în buget 100 milioane lei pentru exproprieri, subliniind că toate terenurile sunt în extravilan.

Potrivit premierului, dacă toate procedurile vor fi realizate cu succes şi se va reuşi semnarea contractului la termenul propus, Guvernul va grăbi şi realizarea celorlalte proiecte de parteneriat public-privat, precum Piteşti-Craiova şi Centura de Sud a Capitalei.

Ponta s-a arătat convins că firmele constructoare vor respecta termenele convenite, pentru ca începând cu 2017 să poată primi de la Guvern sumele cheltuite în proiect. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici