Ponta: Vreau un preţ la gaze care să nu distrugă marii consumatori

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că va discuta săptămâna viitoare problema preţului la gaz, pentru că vrea un preţ care "să nu distrugă" marii consumatori, precum Azomureş, care furnizează majoritatea îngrăşămintelor de pe piaţă.

309 afișări
Imaginea articolului Ponta: Vreau un preţ la gaze care să nu distrugă marii consumatori

Ponta: Vreau un preţ la gaze care să nu distrugă marii consumatori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Târgu Mureş, după ce a vizitat combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş, că va organiza o întâlnire cu marii consumatori şi cu cei doi furnizori naţionali de gaz, Romgaz şi Petrom, pentru că vrea să faciliteze "aplicarea regulilor pieţei".

"Cei de la Azomureş sunt confruntaţi cu ceea ce se confruntă şi alţi mari consumatori, cu problema preţului la gaz. Prin măsurile pe care le-am luat, noi am realizat în totalitate liberalizarea pieţei gazului, nu mai e nevoie de nicio creştere de preţ, de orice alt calendar, cum fusese asumat în urmă cu câţiva ani, însă ne confruntăm cu faptul că producătorii, care sunt doar doi de fapt, Romgaz şi Petrom, şi marii consumatori, între care Azomureş e unul dintre cei mai importanţi, n-au ajuns, pe baza principiilor pieţei, la preţul corect, la preţul real, care să asigure profit pentru producătorul de gaz, dar să păstreze competitiv beneficiarul. Încă sunt primele luni, prea lungi după părerea mea, de după liberalizare, în care mecanismele de funcţionare a pieţei nu şi-au spus încă cuvântul real", a spus Ponta, arătând că existenţa a doar doi furnizori creează o situaţie de oligopol.

El a subliniat că Azomureş este nu doar o unitate economică importantă pentru România, cu peste 2.000 de angajaţi şi un contribuabil serios, ci una "de-a dreptul strategică".

"Fără Azomureş şi fără celelalte unităţi care au mai supravieţuit ultimilor 20 de ani, practic România nu-şi poate asigura o dezvoltare a agriculturii aşa cum suntem în acest moment, pe un trend pozitiv. Azomureş are o importanţă strategică pentru dezvoltarea în continuare a agriculturii româneşti. Peste 80 la sută din producţie, acum, se vinde în România", a spus premierul.

El a arătat că, pe lângă pachetul de măsuri anunţate deja de Departamentul de Energie, "în măsura a ceea ce permit legislaţia naţională şi europeană" pentru susţinerea marilor consumatori de energie, electrică şi de gaz, va avea, săptămâna viitoare, în Guvern, o nouă informare legată de situaţia actuală, după care va convoca, miercuri, o întâlnire cu producătorii de gaz şi cu marii consumatori.

"Vom face o întâlnire, pe de-o parte cu producătorii, pe de altă parte cu marii consumatori, pentru a vedea cum facilităm aplicarea regulilor pieţei, adică un preţ care să întâlnească cererea cu oferta, ceea ce azi nu se întâmplă. (…) Am tot sprijinul pentru producători, fie că-i vorba de Petrom sau Romgaz, dar cel mai mult şi cel mai mult mă interesează să păstrăm industrii fundamentale, şi industria îngrăşămintelor este o industrie fundamentală pentru România. Aşa încât, unii îmi sunt dragi, dar ceilalţi îmi sunt şi mai dragi, pentru că e vorba de activitate economică la nivel naţional. O să rog şi conducerea Azomureş să participe la această întâlnire, miercuri. Tot ceea ce ţine de Guvern pentru a facilita aplicarea regulilor pieţei şi, în final, un preţ la gaze care să nu distrugă marii consumatori, ci să-i păstreze competitivi", a spus Ponta.

Premierul a arătat că intenţionează să ia "măsuri fiscale, măsuri legislative şi tot ceea ce ne permite legislaţia europeană", pentru ca, în final, marii consumatori industriali să aibă parte de un preţ "normal" la gaz, chiar dacă nu foarte mic.

El a mai spus că nu îşi doreşte ca "exact când decolează partea industrială şi productivă", să rămână "fără carburant", ceea ce ar crea "o situaţie catastrofală", comparabilă cu cea a unui avion rămas fără combustibil după decolare.

"E ca un avion care a pornit, a decolat şi rămâne deodată fără cherosen, cam aşa se întâmplă şi cu Azomureşul. Ei şi-au dezvoltat producţia, îşi dezvoltă capacitatea tehnologică, dar dacă preţul la gaze depăşeşte preţul care se practică în Europa, o să aterizeze forţat şi asta înseamnă, pentru 80 la sută din piaţa românească din agricultură, o situaţie absolut catastrofală. Guvernul nu mai poate să stabilească preţuri într-o economie deschisă, dar în schimb poate să intervină, să medieze, să aibă grijă să asigure funcţionarea acestor mecanisme de piaţă şi la nevoie să-i sancţioneze pe cei care sunt prea lacomi şi care vor să facă profit mai mult decât în limitele normale. Un preţ corect este un preţ care respectă regulile pieţei şi care asigură, pentru cel care cumpără şi cel care vinde, un profit", a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta a făcut, vineri, o vizită în judeţul Mureş, în programul său figurând fabrica de viori "Gliga" din Reghin, barajul în construcţie de la Răstoliţa şi combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş.

Directorul combinatului Azomureş din Târgu Mureş, Mihai Aniţei, declara, la începutul lunii aprilie, că Guvernul trebuie să facă demersuri pe lângă CE pentru subvenţionarea indirectă a marilor consumatori de gaz pentru că altfel aceştia nu vor face faţă preţurilor impuse la gaz de către producători şi se vor închide. Aniţei spunea atunci că unitatea se confruntă cu o situaţie "dramatică" în urma liberalizării preţului pe piaţa gazului metan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici