Preşedintele Belarusului a dispus oprirea transportului de gaze naturale ruseşti către Europa

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a dispus marţi întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa pe teritoriul ţării sale, acuzând Moscova că "umileşte poporul bielorus", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedenţiei, Pavel Liogki.

34 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Belarusului a dispus oprirea transportului de gaze naturale ruseşti către Europa

Preşedintele Belarusului a dispus oprirea transportului de gaze naturale ruseşti către Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele bielorus a ordonat oprirea tranzitului de gaze ruse pe teritoriul Belarusului", a afirmat Liogki.

Declaraţiile conducătorilor ruşi umilesc poporul bielorus, a declarat, la rândul său, Lukaşenko, la o întâlnire cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

"Nu Belarusul are datorii la Gazprom, ci Gazprom are datorii la noi", a adăugat el.

Monopolul rus al exportului de gaze naturale a continuat marţi să diminueze exporturile către Belarus, cu 30%, din cauza unor dispute legate de datorii neplătite. Luni, livrările au fost reduse cu 15%. Gazele ruseşti care tranzitează Belarusul reprezintă o zecime din necesarul Europei, nivel mai redus decât cel asigurat de infrastructura Ucrainei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici