Preţul energiei ar putea creşte

Ministerul Economiei şi Finanţelor vrea să înfiinţeze un fond de contribuţii pentru dezafectarea unităţilor nuclearoelectrice şi depozitarea deşeurilor radioactive, constituit din resurse financiare asigurate de Nucleraelectrica, proiect care ar putea determina creşterea preţurilor la energie.

1 afișare
Imaginea articolului Preţul energiei ar putea creşte

Preţul energiei ar putea creşte

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, va fi obligată să contribuie la viitorul fond, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei, prin două tipuri de contribuţii anuale. Un tip de contribuţie este destinat dezafectării unităţilor nucleare, iar celălalt vizează depozitarea definitivă a deşeurilor radioactive.

Pentru fiecare MWh din producţia estimată a anului următor, Nuclearelectrica va plăti 1,4 euro pentru depozitarea deşeurilor şi 0,60 euro pentru dezafectarea unităţilor de producţie.

În plus, micii producători, respectiv institutele de cercetare, spitalele şi unele companii din industrie, vor plăti pentru depozitarea deşeurilor radioactive proprii.

Contribuţiile pentru dezafectare se vor plăti pe durata de viaţă proiectată a unităţilor nuclearoelectrice, iar cele pentru depozitarea definitivă a deşeurilor doar pe durata de exploatare a unităţilor, conform proiectului.

Nuclearelectrica va putea să solicite Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să recunoască cheltuielile cu aceste operaţiuni în tarife.

"ANRE va analiza infleunţa prezentei hotărâri de Guvern asupra preţului energiei electrice, în sensul creşterii tarifului reglementat, în baza documentelor de justificare a costurilor de producţie care vor include şi cuantumul contribuţiilor (la fondul pentru dezafectarea unităţilor nuclearoelectrice şi depozitarea deşeurilor, n.r.)", se menţionează în nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii publice.

Suma plătită va fi defalcată în tranşe lunare egale, şi va fi virată separat, până în data de 10 a fiecărei luni, în conturile bancare deschise de Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive. Achitarea contribuţiilor se va face în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data efectuării plăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici