Preţul petrolului a coborât sub 34 dolari pe baril

Preţul petrolului a scăzut, vineri, cu peste 2,5 dolari, sub 34 de dolari pe baril, aproape de minimul ultimilor cinci ani, din cauza accentuării declinului cererii la nivel global.

29 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a coborât sub 34 dolari pe baril

Preţul petrolului a coborât sub 34 dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotaţiile ţiţeiului au scăzut cu peste 20% de la sfârşitul săptămânii trecute, în pofida deciziei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce producţia cu un nivel record de 2,2 milioane de barili pe zi.

Joi, preţul barilului de petrol a coborât cu circa 10%, la puţin sub 36 de dolari şi se tranzacţionează, în prezent, cu peste 110 dolari sub recordul istoric de 147,27 dolari pe baril atins în iulie.

Preţul petrolului destinat pieţei americane, cu livrare în ianuarie, a scăzut vineri, până la ora 11:50 GMT, cu 2,64 dolari, la 33,58 dolari pe baril.

În acest context, preţul petrolului ar putea înregistra cel mai accentuat declin dintr-o singură săptămână din 2003 până în prezent.

Totodată, cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la bursa de la Londra, a urcat cu 18 de cenţi, la 43,54 dolari pe baril.

OPEC a decis, din septembrie până în prezent, reducerea exporturilor cu circa 4,2 milioane de barili pe zi, respectiv 5% din necesarul la nivel global, însă preţurile au scăzut constant, pe măsură ce recesiunea a afectat cererea de energie şi combustibili în întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici