Preţul petrolului a crescut luni cu cinci dolari, la peste 109 dolari pe baril

Preţul barilului de petrol a crescut, luni, cu cinci dolari, la peste 109 dolari, ca urmare a diminuării temerilor investitorilor, după ce autorităţile americane au anunţat alocarea a 700 miliarde dolari pentru stabilizarea sectorului financiar.

53 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a crescut luni cu cinci dolari, la peste 109 dolari pe baril

Preţul petrolului a crescut luni cu cinci dolari, la peste 109 dolari pe baril

Petrolul tranzacţionat la bursa din SUA, cu livrare în luna octombrie, a crescut cu cinci dolari, la 109,55 dolari pe baril, până la 15:39 GMT, după ce a înregistrat, în cursul unei şedinţe volatile, pierderi de 1,2 dolari, atribuite de analişti speculaţiilor legate de lipsa detaliilor planului guvenului american.

Cotaţia barilului de ţiţei a avansat, vineri, cu 6,67 dolari, la 104,55 dolari, creşterea fiind de 14,7% comparativ cu preţul de închidere de marţi, cea mai mare pentru trei zile consecutive din decembrie 1998.

Petrolul Brent a urcat la bursa londoneză cu 3,77 dolari, la 103,77 dolari pe baril.

"Cred că petrolul urmăreşte pieţele financiare. După planul de salvare de vineri, previziunile sunt mai optimiste", a declarat Simon Wardell, analist al companiei Global Insight din Londra.

Barilul de petrol a consemnat o scădere a preţului de la nivelul record de 147 dolari atins la mijlocul lunii iulie, ca urmare a reducerii consumului la nivel internaţional.

În cursul săptămânii trecute, problemele sectorului financiar american au cauzat o diminuare a cotaţiei la minimul ultimelor şapte luni, de 90,51 dolari.

Anunţul autorităţilor chineze privind majorarera importurilor de petrol cu 11,54% în august, comparativ cu aceeaşi lună în 2007, a susţinut avansul preţului barilului.

"Ştirea privind importurile Chinei este un semn de recuperare şi un bun indiciu că preţurile petrolului ar putea creşte din nou", a spus Christopher Bellew, specialist al companiei Bache Financial.

Potrivit unor surse din industria petrolului, Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial, a redus, luni, livrările de petrol către marile companii internaţionale şi rafinăriile din SUA.

Majorarea preţului a fost temperată de ştirea că cel mai important grup militant din Nigeria a anunţat, duminică, o încetare unilaterală a focului, după o săptămână de ciocniri cu armata, şi a atacurilor asupra instalaţiilor petroliere. Nigeria este cel mai mare exportator de petrol din Africa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici