Preţurile la electricitate, motorină şi gaze naturale vor creşte în 2008, după majorarea accizelor

Preţurile la energie electrică, motorină, păcură şi gaze naturale utilizate drept combustibil pentru încălzire vor creşte anul viitor, în urma aplicării noilor niveluri ale accizelor, mai mari decât în 2007.

11 afișări
Imaginea articolului Preţurile la electricitate, motorină şi gaze naturale vor creşte în 2008, după majorarea accizelor

Preţurile la electricitate, motorină şi gaze naturale vor creşte în 2008, după majorarea accizelor

Accizele pentru electricitate vor fi majorate cu peste 30%, iar în cazul gazelor naturale folosite drept combustibil pentru încălzire în scop necomercial taxa va creşte cu 29,4%, potrivit nivelurilor prevăzute în Codul Fiscal.

Astfel, la electricitatea utilizată în scop comercial acciza va urca de la 0,26 euro/MWh la 0,34 euro/MWh, iar taxa pentru electricitatea destinată sectorului necomercial, inclusiv populaţiei, va creşte de la 0,52 euro/MWh la 0,68 euro/MWh.

Pentru gazele naturale utilizate drept combustibil pentru încălzire în scop necomercial acciza va urca de la 0,17 euro/gigajoule la 0,22 euro/gigajoule, nivelul urmând să rămână nemodificat, la 0,17 euro/gigajoule, în cazul folosirii în scop comercial. Gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motoare vor fi accizate şi anul viitor cu 2,6 euro/gigajoule.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, săptămâna trecută, că preţurile la energia electrică şi gazele naturale furnizate populaţiei vor fi menţinute la 1 ianuarie 2008. Preţurile la gaze ar fi trebuit să urce semnificativ, potrivit autorităţii de reglementare, dar o decizie va fi adoptată în luna ianuarie a anului 2008.

În cazul motorinei, acciza va fi majorată cu 5,6%, de la 307,59 euro/ tonă la 325 euro / tonă, respectiv de la 259,91 euro/1.000 de litri la 274,62 euro/1.000 de litri.

Acciza pentru păcură va urca de la 13 euro/1.000 kilograme la 13,7 euro/1.000 kilograme, în cazul celei utilizate în scop comercial, respectiv la 14 euro/1.000 kilograme pentru păcura destinată activităţilor necomerciale.

Nivelul minim al accizelor este stabilit la nivelul Uniunii Europene.

România a obţinut perioade de tranziţie pentru o serie de produse supuse accizelor armonizate, printre care şi produsele din tutun, situaţie care presupune modificarea periodică a nivelului accizelor.

Pentru produsele din grupa tutunului prelucrat, accizele intră în vigoare la data de 1 iulie a fiecărui an, în conformitate cu angajamentele asumate de România în procesul de negociere cu UE. Pentru anul viitor, Codul Fiscal stabileşte majorarea accizelor de la 41,5 euro/1.000 de bucăţi la 50 euro/1.000 de bucăţi, în cazul ţigărilor şi ţigărilor de foi, nivelul urmând să urce cu circa 20%, la 66 euro/kilogram pentru tutunul destinat rulării în ţigarete şi a altor tutunuri de fumat.

România trebuie să respecte un calendar de majorare treptată a taxei minime la mia de ţigări, astfel încât valoarea accizei să ajungă, în 2010, la 74 de euro.

Pentru celelalte produse accizate - bere, alcool etilic, alcool produs de micile distilerii, vinuri spumoase, benzine, gaze petroliere lichefiate, petrol lampant, cărbune sau cocs - nu vor fi operate, anul viitor, majorări ale accizelor.

Accizele colectate anul viitor vor fi calculate pe baza cursului de schimb al Băncii Centrale Europene stabilit pentru 1 octombrie 2007, de 3,3441 lei/euro, şi nu după cel al Băncii Naţionale a României, uşor mai ridicat, de 3,3559 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici