Primăriile de la sectoarele 3 şi 5 au încredinţat 30% din contracte la câte o firmă - Mediafax

Primăriile de la sectoarele 3 şi 5 au încredinţat 30% din contracte la câte o firmă

Primăria sectorului 3 şi Primăria sectorului 5 din Capitală au acordat contracte în valoare de 28% din totalul cheltuielilor pe ultimii trei ani, respectiv 32% din cheltuieli, fiecare către o singură firmă, pentru reparaţii de străzi, trotuare sau parcări, scrie Ziarul Financiar în ediţia de joi.

237 afişări

Imaginea articolului Primăriile de la sectoarele 3 şi 5 au încredinţat 30% din contracte la câte o firmă

Primăriile de la sectoarele 3 şi 5 au încredinţat 30% din contracte la câte o firmă (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Compania "abonată" la contractele de infrastructură dinsectorul 3 este Delta ACM '93, controlată de omul deafaceri Florea Diaconu, în timp ce la sectorul 5 cele maimulte contracte au fost câştigate de firma Dioma InternationalExim, al cărei administrator este Marian Dumitru. Maimult, contractele câştigate de Delta ACM '93 au fost atribuite prinnegociere fără anunţ de participare.

În total, companiile au câştigat în ultimii trei ani contractecu o valoare de 925 mil. lei (circa 230 mil. euro), echivalentul a30% din valoarea contractelor încheiate de cele două primării - 3,1mld. lei, potrivit e-licitatie.ro, înfiinţat în ianuarie 2007.

Alocarea disproporţionată a unor fonduri din bugetele unorinstituţii publice către o singură firmă poate fi una din cauzelecare au adus critici din partea ultimului raport al ComisieiEuropene, care susţine că instituţiile din România dau dovadă demultă slăbiciune în apărarea achiziţiilor publice în faţaconflictelor de interese şi acuză lipsa de transparenţă în acestsector.

Ziarul Financiar a luat încalcul doar contractele directe, fără cele care sunt câştigate înconsorţii.

Primăriile sectorului 3 şi 5 nu au dorit să ofere nicioexplicaţie privind modul în care cele două companii au reuşit săcâştige atât de multe contracte.

Delta ACM '93 şi Dioma International Exim au afirmat căau câştigat contractele conform legii achiziţiilorpublice.

"Licitaţiile la care a participat Delta ACM 93 împreună cuasociaţii săi au fost licitaţii deschise sau restrânse, mare partedin ele organizate în conformitate cu prevederile articolului 122,litera j din OUG 34/2006. Delta ACM '93 consideră că toate acteleadiţionale şi contractele subsecvente, aferente licitaţiilorcâştigate, încheiate cu Primăria sectorului 3 sunt deplin legale",susţin reprezentanţii Delta ACM '93.

Întrebate cum au reuşit să câştige contractele în mod direct,companiile au inclus şi proiectele pe care le-au câştigat înasociere pentru a explica valoarea ridicată a proiectelor.

"Este posibil ca societatea noastră să fi câştigat începând cuanul 2007, aşa cum spuneţi, aproximativ 25% din licitaţiileorganizate de Primăria sectorului 3, dar o mare parte din acestelicitaţii au fost
câştigate în asociere cu alte societăţi, precum Straco Grup,Tehnologica Radion, AB Construct, Procons XXI, astfel încâtponderea de 25% ajunge în aceste condiţii la aproximativ 10%",susţine Alina Stan, şef birou licitaţii al Delta ACM '93.

DELTA ACM '93, companie deţinută de omul de afaceri FloreaDiaconu, a câştigat din 2007 şi până în prezent 11 contracte cuPrimăria sectorului 3 în valoare de 656 mil. lei pentru reabilităride străzi, trotuare şi parcări, echivalentul a 28% din totalulcheltuielilor efectuate de Primăria Sectorului 3 în aceeaşiperioadă - care s-au ridicat la peste 2,3 mld. lei - prin sistemulelicitatie.ro.

Compania este considerată, potrivit informaţiilor apărute înpresă, una dintre firmele apropiate Partidului Democrat Liberal(PDL), având în vedere că în urmă cu câţi va ani printre directoriicompaniei se număra şi Ionel Pirpiliu, fratele lui Ştefan Pirpiliu,actualul deputat din colegiul 13 al sectorului 3.

Mai mult, din totalul contractelor câştigate de Delta ACM '93 custatul ca unic ofertant, 87% sunt cele câştigate cu PrimăriaSectorului 3. Toate aceste contracte s-au regăsit şi în evoluţiacifrei de afaceri, care a crescut puternic în 2007.

"Privind la cifrele de afaceri realizate de Delta ACM'93 în ultimii trei ani, veţi observa că impozitele pe caresocietatea le plăteşte către Administraţia Financiară a Sectorului3 sunt echivalente cu cifrele de afaceri realizate din contractelesemnate cu Primăria Sectorului 3 din aceşti ani", afirmăAlina Stan de la Delta ACM '93.

Compania are încheiate contracte cu instituţii de stat dinianuarie 2007 până acum în valoare totală de 2 mld. lei, dacă suntincluse şi cele în care a participat ca asociată.

Situaţia este similară la Primăria Sectorului 5, unde valoareacelor şapte contracte câştigate de compania Dioma InternationalExim din 2007 şi până în prezent este de 269 mil. lei, echivalentula 32% din tot ce a cheltuit Administraţia Domeniului Public aSectorului 5 - peste 829 mil. lei - prin e-licitatie.ro. Cele maimari contracte au fost câştigate în 2008, cu o valoare de 97,2 mil.lei fiecare, şi implicau reabilitarea infrastructurii stradale dinsector.

Întrebaţi de aceste contracte, reprezentanţii DiomaInternational Exim au amintit de un alt contract, câştigat într-unconsorţiu cu alte cinci companii, care nu a fost luat în calcul deZF. Asocierea formată din Han Group, Urban, Romstrade, L&I ArtTipo, Terra Nova Construct SRL şi SC Dioma International Exim SRL afost desemnată câştigătoarea unui contract în valoare de circa 165mil. lei.

"Faptul că Dioma International Exim a fost desemnatălider al asociaţiei nu înseamnă că deţine o treime din valoareacontractului cu Primăria Sectorului 5, deoarece din valoarea de 165de milioane de lei, societatea noastra a executat efectiv lucrăriîn valoare de circa 60 de milioane de lei, restul fiind lucrăriexecutate şi decontate de membrii asociaţiei, chiar prin executaresilită a Primăriei Sectorului 5. La data prezentei, DiomaInternational Exim a deschis în instanţă o acţiune judecătoareascăde recuperare a creanţelor", a declarat MarianDumitru.

Dioma International Exim era deţinută în 2009 de Marian Dumitruşi Marcela Dumitru, iar în prezent compania este deţinută de firmaRohas Promotion Group Limited din Noua Zeelandă, dar administratoreste tot Marian Dumitru, directorul general al companiei.

Contractele câştigate de Dioma International Exim cuAdministraţia Domeniului Public a Sectorului 5 reprezintă 99% dintotalul contractelor semnate de companie cu statul.

Numele companiei Dioma apare într-un raport al Curţii de Conturidin 2003, când a fost implicată alături de alte două companii înprimirea unor fonduri pentru ajutoare sociale din partea PrimărieiSectorului 5.

"Firma Dioma International Exim a participat alături de SotrafcoRomânia şi Viab Imobiliare la selecţia de oferte organizată dePrimăria Sectorului 5 pentru achiziţia de ajutoare de urgenţă (unnumăr de 56 de produse în limită de 40.000 de euro fiecare produs),selecţia fiind însă adjudecată numai de Sotrafco International şiViab Imobiliare în proporţii egale", au declarat reprezentanţiiCurţii de Conturi pentru ZF.

Cazul a fost sesizat Colegiului Jurisdicţional de pe lângăCurtea de Conturi Bucureşti de către procurorul financiar, învederea recuperării prejudiciului de 9,3 mil. lei de la persoanelerăspunzătoare şi virarea sumelor la bugetul de stat, însă instanţaa respins sesizarea procurorului financiar.

Cele două companii au înregistrat creşteri puternice alebusinessurilor după câştigarea contractelor cu primăriile sector 3şi 5.

Delta ACM '93 avea în 2005 o cifră de afaceri de 86 mil. lei şia ajuns în 2009 la 307 mil. lei, în timp ce profitul net a crescutde zece ori în aceeaşi perioadă, până la 45 mil. lei. DiomaInternational
Exim avea în 2006 afaceri de 10 mil. lei şi a ajuns în 2009 la 148mil. lei, în timp ce profitul net s-a majorat de la 0,1 mil. lei la5,8 mil. lei.

La niciuna din celelalte primării de sector nu sunt ponderi atâtde mari ale unor contracte semnate cu o singură firmă în totalulcontractelor atribuite de primării pe e-licitatie din 2007încoace.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
PRIMĂRII ,
CONTRACTE ,
firma

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.