Principala provocare pentru bănci este să acorde credite pe termen lung în lei

Principala provocare a sistemului bancar din România este să acorde credite în lei pe termen lung, întrucât este nesănătos ca firmele şi gospodăriile cu venituri în monedă locală să ia împrumuturi în valută, a declarat, miercuri, economistul şef al BERD, Erik Berglof.

24 afișări
Imaginea articolului Principala provocare pentru bănci este să acorde credite pe termen lung în lei

Principala provocare pentru bănci este să acorde credite pe termen lung în lei (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

"Sistemul bancar a rezistat remarcabil de bine la criză şi monitorizăm foarte atent ceea ce fac grupurile mamă pentru susţinerea filialelor. Situaţia s-a stabilizat, iar băncile sunt angajate pe termen lung pe plan local. Principala provocare a sistemului este să acorde credite pe termen lung în lei, întrucât este foarte nesănătos ca firmele şi gospodăriile să aibă venituri în monedă locală şi să ia împrumuturi în valută", a explicat Berglof.

Totodată, el a precizat că împrumuturile neperfomante şi şomajul vor continua să crească în următorii 1-2 ani, dar într-un ritm mai scăzut.

"Sper şi cred că aţi trecut prin ceea ce este mai rău din punct de vedere al contracţiei PIB şi anticipez o stabilizare şi creştere pozitivă pentru 2010, dar asta nu îmbunătăţeşte imediat situaţia portofoliilor băncilor", a spus Berglof.

În octombrie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de creştere economică a României pentru anul viitor, la 1%, de la estimarea de 0,4% înaintată în luna mai, după modificarea perspectivei privind anul în curs de la -4% la -8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici