Principalele nouă bănci cu capital străin şi-au redus expunerea pe România

Principalele nouă bănci cu capital străin din România şi-au respectat angajamentele asumate la Viena, dar şi-au redus expunerea pe piaţa locală cu 0,7 miliarde de euro comparativ cu finele luniii martie, a declarat marţi prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

308 afișări
Imaginea articolului Principalele nouă bănci cu capital străin şi-au redus expunerea pe România

Principalele nouă bănci cu capital străin şi-au redus expunerea pe România (Imagine: Mediafax Foto)

"Băncile din angajamentul de la Viena s-au comportat corect, şi-au respectat angajamentele. Este adevărat că expunerea este puţin mai mică faţă de martie, dar, efectiv, entităţile respective au considerat că nu există suficiente alternative de plasament atractive", a afirmat Georgescu.

El a precizat că întâlnirea care va avea loc pe 18 noiembrie la Bruxelles, la care vor participa reprezentanţi ai principalelor nouă bănci străine din România, ai BNR, FMI şi Comisiei Europene, va fi o reuniune de reconfirmare a angajamentului iniţial şi de punctare a modului de funcţionare a acestui acord, care face parte din cadrul întregului memorandum semnat de România cu instituţiile financiare internaţionale.

"Consider că vor fi semnale pozitive după această întâlnire. Reducerea expunerii celor nouă bănci pe România a fost de 0,7 miliarde de euro. Nu este o sumă foarte mare, dimpotrivă, unele instituţii au o expunere mai mare", a continuat Georgescu.

El a precizat că băncile străine au afirmat că au făcut investiţii în România când au luat decizia de a activa în mediul bancar local.

Capitalurile proprii ale sistemului bancar au scăzut în septembrie 2009 cu 0,4% comparativ cu luna similară din anul anterior, în timp ce rata anuală de creştere după primele nouă luni ale anului trecut era de 19%.

Datoriile sistemului bancar din România au crescut în septembrie cu o rată anuală de 3,8%, comparativ cu un ritm de 31,3% consemnat după primele nouă luni ale anului trecut.

Împrumuturile subordonate au urcat în septembrie cu 32% faţă de perioada similară din 2008, avans similar cu cel raportat pentru creşterea anuală din luna septembrie de anul trecut, de 34,8%.

"În ceea ce priveşte datoriile privind relaţiile cu alte instituţii de credit, respectiv împrumuturile şi depozitele atrase de la alte bănci, vedem că ritmul este unul negativ, respectiv o scădere de 1,7%", a precizat Georgescu.

Valoarea datoriilor băncilor privind clientela, respectiv depozitele atrase de la clienţii nebancari, a crescut în septembrie cu 6,1% comparativ cu luna similară din 2008, după ce avansaseră cu o rată anuală de 22,4% după primele nouă luni din 2008.

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a declarat săptămâna trecută că FMI va colabora cu băncile-mamă ale sucursalelor din România pentru a readuce expunerea pe România la nivelul din luna martie, finanţările scăzând de atunci cu 2%.

Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Băncile care au semnat acordurile - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit - controlează 70% din piaţa din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici