FMI: Băncile-mamă s-au angajat să nu retragă capital - Mediafax

FMI: Băncile-mamă s-au angajat să nu retragă capital

FMI a obţinut acorduri scrise de la toate cele nouă bănci-mamă ale principalelor instituţii de credit din România, prezente joi la discuţiile de la Viena, care s-au angajat să nu retragă capital şi garantează participarea cu capital suplimentar pentru susţinerea subsidiarelor locale.

42 afişări

Imaginea articolului FMI: Băncile-mamă s-au angajat să nu retragă capital

FMI: Băncile-mamă s-au angajat să nu retragă capital

"Suntem conştienţi că este în interesul nostru colectiv şi în interesul României să subscriem la angajamente coordonate de a menţine în întregime expunerea pe piaţa românească", se arată într-o declaraţie comună a celor nouă grupuri financiare publicată de FMI.

Anterior, surse de la Viena, unde au avut loc discuţiile, au declarat pentru MEDIAFAX că FMI a obţinut acordul scris de la opt bănci-mamă ale principalelor instituţii de credit din România, din cele nouă prezente la discuţii, întâlnirea fiind întreruptă în aşteptarea reprezentantului celei de-a noua bănci.

Oficialii băncilor-mamă din cele patru state de origine (Austria, Italia, Franţa şi Grecia) s-au angajat să participe la programul de relansare economică a României, conform acordului de sprijin multilateral extern anunţat miercuri, şi să furnizeze capital subsidiarelor locale, acolo unde va fi nevoie.

La întâlnirea de la Viena au participat, alături de oficiali FMI, CE, BM, BERD şi BEI, preşedinţii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus şi prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Băncile se angajează să susţină subsidiarele din România

Băncile internaţionale se angajează să susţină subsidiarele din România, pentru a "confirma că situaţia financiară bună a acestor instituţii afiliate va fi conservată în perioada de turbulenţe de piaţă şi încetinire economică, pentru a demonstra angajamentul nostru pe termen lung în dezvoltarea economiei româneşti şi pentru a ne semnala disponibilitatea de a contribui la eforturile comunităţii internaţionale de a implementa un răspuns comprehensiv şi bine coordonat la criză", se mai arată în document.

"Am luat la cunoştinţă că subsidiarele noastre din România vor trebui să-şi ajusteze operaţiunile conform cu condiţiile economice dificile. Un necesar de capital suplimentar nu poate fi exclus, şi vom furniza acest capital acolo unde va fi necesar. Suntem pregătiţi să facem aceste angajamente, în cadrul programelor multilaterale de sprijin, în termeni bilaterali cu BNR, şi cu implicarea autorităţilor de supraveghere din ţările noastre de provenienţă, conform cadrelor legislative europene şi naţionale", se mai arată în comunicat.

Cele nouă bănci salută acordul de finanţare externă convenit de România cu reprezentaţtii FMI şi consideră că acesta va asigura consolidarea stabilităţii financiare şi macroeconomice în România.

România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern urmează să fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington în următoarele săptămâni, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
FMI ,
BĂNCI ,
ACORD ,
negocieri ,
viena ,
efectele crizei ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.