Producătorii români vor putea proteja şi specialităţile tradiţionale în UE

Producătorii români vor putea obţine un nou tip de protecţie pentru alimentele tradiţionale, prin înregistrarea acestora ca specialităţi tradiţionale garantate în UE, ceea ce înseamnă că oricine va dori să producă specialitatea respectivă va trebui să respecte reţeta deja înregistrată.

2 afișări
Imaginea articolului Producătorii români vor putea proteja şi specialităţile tradiţionale în UE

Producătorii români vor putea proteja şi specialităţile tradiţionale în UE

"Legislaţia naţională este elaborată, proiectul de hotărâre de Guvern este în avizare la Departamentul pentru Afaceri Europene, structură din aparatul de lucru al Guvernului, urmând sa fie avizat de celelalte instituţii. După publicarea în Monitorul Oficial, producătorii vor putea solicita protecţia unei specialităţi tradiţionale, adică în prima parte a acestui an", a declarat agenţiei MEDIAFAX Tudorel Baltă, director în Ministerul Agriculturii.

Pentru înregistrarea unui produs alimentar sau agricol ca specialitate tradiţională garantată (STG) un grup de producători (orice organizaţie, indiferent de forma juridică sau de compoziţie - n.r.) trebuie să demonstreze că respectivul aliment are calităţi specifice, care îl deosebesc în mod clar de celelalte produse din aceeaşi categorie.

Totodată, grupul trebuie să arate că produsul este obţinut printr-un mod tradiţional de producţie sau din materii prime tradiţionale, transmise între generaţii.

"Elementele esenţiale care dovedesc caracterul tradiţional al produsului includ elementele principale care au rămas neschimbate, atestate de referinţe precise şi bine stabilite", se arată în regulamentul din domeniu al Comisiei Europene.

Cererea de înregistrare mai trebuie să cuprindă un caiet de sarcini care detaliază modul de obţinere sau, după caz, şi a materiilor prime folosite.

"Dacă un grup de producători a obţinut protecţia unei specialităţi tradiţionale garantate, un alt producător care doreşte sa producă pentru prima dată acea specialitate trebuie să obţină acceptul grupului şi să fie avizat de Ministerul Agriculturii şi organismele de inspecţie şi certificare", a spus Baltă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici