Producţia de petrol şi gaze a Petrom a scăzut uşor în primul trimestru. Vânzările de gaze au crescut

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a scăzut uşor în primul trimestru, dar vânzările de gaze ale companiei au urcat, urmare a temperaturilor scăzute, potrivit unui raport prezentat marţi de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al celei mai mari companii româneşti.

231 afișări
Imaginea articolului Producţia de petrol şi gaze a Petrom a scăzut uşor în primul trimestru. Vânzările de gaze au crescut

Producţia de petrol şi gaze a Petrom a scăzut uşor în primul trimestru. Vânzările de gaze au crescut (Imagine: Shutterstock)

Astfel, vremea rece a afectat producţia OMV Petrom, dar a crescut cererea pentru gaze, compania raportând creşterea cantităţilor extrase din facilităţile de depozitare.

OMV Petrom a reuşit de asemenea să-şi îmbunătăţească marja de profit pe segmentul gazelor, datorită gazelor din import depozitate înaintea sezonului rece şi, într-o oarecare măsură datorită contractelor mai favorabile pe plan intern.

Astfel, vânzările de gaze ale Petrom au totalizat 17,32 TWh în primul timestru, faţă de 16,23 TWh în trimestrul al patrulea al anului trecut, respectiv 16,5 TWh în primele trei luni din 2011.

Producţia de petrol şi gaze a Petrom a fost de 184.000 barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru, de la 186.000 barili echivalent petrol pe zi în perioadele anterioare de raportare.

La nivelul OMV, producţia de petrol şi gaze a crescut în primul trimestru la 299.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 289.000 bep/zi în trimestrul al patrulea din 2011, respectiv 304.000 bep/zi în primele trei luni ale anului trecut.

Producţia grupului austriac a urcat faţă de trimestrul anterior în principal datorită redresării activităţilor din Libia, însă creşterea a fost atenuată parţial de condiţiile meteo dure din România, dar şi de declinul volumelor extrase din Noua Zeelandă.

Vânzările de gaze naturale ale OMV au crescut la 118,68 TWh în primul trimestru, de la 91,62 TWh în ultimele trei luni ale anului trecut, respectiv 74,34 TWh în primul trimestru din 2011.

Creşterea puternică, de 60%, faţă de primul trmiestru al anului trecut se datorează în principal activităţilor de trading. Totodată, OMV a început din ianuarie vânzările directe de gaze pe piaţa turcă.

Pe rafinare şi marketing, marja indicativă de profit a OMV a crescut în primele trei luni ale acestui an la 1,92 dolari pe baril, de la 1,77 dolari pe baril în ultimul trimestru al anului trecut, respectiv 2,3 dolari pe baril în primul trimestru din 2011.

Acţiunile Petrom (SNP) au scăzut miercuri la bursa de la Bucureşti cu 0,33%, la 0,3939 lei.

OMV deţine 51,01% din titlurile Petrom, principalii acţionari minoritari fiind Ministerul Economiei, cu 20,63%, şi Fondul Proprietatea, cu 20,11% din acţiuni.

Vânzările Petrom (excluzând accizele la produse petroliere) au crescut anul trecut cu 21%, la 22,61 miliarde lei, iar profitul net al companiei a urcat cu 72%, la 3,75 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici