Proprietarii de birouri amenajează gratuit spaţiile, pentru a atrage chiriaşi

Proprietarii de clădiri de birouri oferă o serie de facilităţi, precum amenajarea gratuită a spaţiilor, şi termene de închiriere mai scurte, pentru a impulsiona cererea, a cărei reducere a dus în prima jumătate a anului la scăderea chiriilor cu 15-20%, potrivit Colliers.

14 afișări
Imaginea articolului Proprietarii de birouri amenajează gratuit spaţiile, pentru a atrage chiriaşi

Proprietarii de birouri amenajează gratuit spaţiile, pentru a atrage chiriaşi (Imagine: Mediafax Foto)

"Primele luni de toamnă au adus un interes sporit pentru relocări. Există câteva motive principale care au impulsionat deciziile companiilor. Scăderea chiriilor este principalul factor. Nivelul scăzut al cererii, împreună cu suprafeţele mari oferite spre închiriere de către proprietari, dar şi de companii care doresc să subînchirieze o parte din spaţiile pe care le au deja, au determinat scăderea chiriilor cu 15-20% încă din prima jumătate a lui 2009", se arată într-un comunicat al companiei de servicii imobiliare.

Avantajul pe care o companie îl poate obţine prin scăderea chiriilor poate fi însă contrabalansat de celelalte costuri implicate de mutare.

"Proprietarii au devenit mai generoşi în a-i motiva pe chiriaşi să se mute. Sunt dispuşi acum să ofere stimulente importante, precum amenajarea gratuită a spaţiului. De asemenea, termenele de închiriere mai scurte, chirii reduse pentru primii ani sau luni cu chirie gratuită sunt alte modalităţi de a impulsiona relocarea", a declarat, în comunicat, Maria Florea, senior broker în cadrul diviziei de birouri Colliers International.

Datele Colliers arată că într-un imobil de clasa A din centrul Capitalei chiria s-a redus de la o medie de 22-25 euro/mp/lună la 20 de euro/mp/lună, astfel că o companie care ar închiria în prezent spaţii de birouri ar face economii anuale de până la 60.000 euro din bugetul de cheltuieli operaţionale.

În zonele semi-centrale, chiria este acum de 16-18 euro/mp/lună, faţă de 18-20 euro/mp/lună anul trecut, ceea ce reprezintă economii de circa 24.000 de euro pe an.

Alegerea unui spaţiu de birouri într-o zonă periferică implică în prezent un cost de 12-14 euro/mp/lună comparativ cu 14-16 euro/mp/lună în 2008, ceea ce duce la o economie de 24.000 de euro anual.

La chirii se adaugă costul serviciilor - parcare, pază, curăţenie - care s-au menţinut în medie la 2,5-5 euro/mp/lună, în funcţie de locaţie şi de calitatea clădirii.

Preţurile medii prezentate sunt cele cerute de dezvoltatori, în urma negocierilor scăderea reală fiind chiar mai mare, se precizează în comunicat.

Gradul de neocupare al spaţiilor de birouri a crescut în acest an până la 14%, ca urmare a scăderii cererii, potrivit datelor raportate anterior de consultanţii imobiliari. Stocul de spaţii de birouri din Bucureşti depăşeşte 1,3 milioane de metri pătraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici