PwC: România va ieşi din recesiune în 2011, dar inflaţia va fi de 5,4%

Economia României va ieşi din recesiune în 2011, când va înregistra o creştere de 1,6%, prognoză în linie cu estimările oficiale, dar inflaţia anuală va fi de 5,4%, mult în afara intervalului ţintit de BNR, potrivit analiştilor firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

75 afișări
Imaginea articolului PwC: România va ieşi din recesiune în 2011, dar inflaţia va fi de 5,4%

PwC: România va ieşi din recesiune în 2011, dar inflaţia va fi de 5,4% (Imagine: Mediafax Foto)

PwC estimează o rată a inflaţiei (indice armonizat) de 5,4% în 2011, cu 2,4 puncte peste ţinta stabilită de BNR de 3%, şi cu 1,4 puncte peste limita superioară a intervalului de variaţie de plus/minus un punct procentual.

Estimările PwC sunt incluse într-un raport, care arată că economiile emergente susţin în continuare creşterea economiei globale, în vreme ce multe dintre economiile dezvoltate se confruntă cu rate ridicate ale şomajului şi scăderea cererii de consum.

La nivel global, grupul de macroeconomie din cadrul PwC Marea Britanie prognozează o creştere economică de 3,5% pentru acest an şi de 3,1% pentru 2011.

Studiul arată că India şi China îşi vor continua ritmul impresionant de creştere în 2010 şi 2011. Pentru China, prognoza de creştere economică este de 9,6% anul acesta şi de 9,3% anul viitor, în vreme ce economia Indiei va înregistra o creştere de 8,6% în acest an şi de 8,5% în 2011.

În ceea ce priveşte economiile dezvoltate, ieşirea din recesiune în zona euro este un proces "lent şi dureros" pentru cele mai multe dintre statele din zonă, iar rata ridicată a şomajului şi măsurile de austeritate anunţate de guverne ar putea să atenueze perspectivele de creştere economică.

"Doar Germania contrazice acest trend, creşterea prognozată a economiei germane fiind de 3,3% în acest an - mai mult decât dublu faţă de creşterea economică în Zona Euro per total", se arată într-un comunicat al PwC.

În acelaşi timp, economia Statelor Unite ale Americii revine încet pe un trend ascendent, în ciuda persistenţei unei rate ridicate a şomajului şi a temerilor privitoare la un proces deflaţionist. Băncile centrale din SUA, Marea Britanie şi Japonia au dat semnale că sunt dispuse să apeleze la metoda "relaxării cantitative" (un plus de lichiditate în piaţă) în încercarea de a stimula redresarea economică.

"Consumatorii simt efectele secundare ale recesiunii, toate sondajele privitoare la încrederea în economie evidenţiind temerile consumatorilor. În SUA spre exemplu, o rată ridicată persistentă a şomajului (de peste 9%) combinată cu menţinerea preţurilor scăzute în sectorul imobiliar şi incertitudinea legată de politica fiscală menţin pesimismul privind perspectivele economiei", a declarat în comunicat Yael Selfin, Liderul grupului de macroeconomie al PwC.

Echipa de consultanţă macroeconomică a PwC oferă prognoze cu privire la evoluţiile a 40 de economii din întreaga lume care generează peste 90% din PIB-ul global. Echipa lucrează atât cu reprezentanţii mediului de afaceri, cât şi cu cei ai guvernelor pentru a evalua oportunităţile strategice şi riscurile externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici